Smederij De Boeck
Immaterieel Erfgoed
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. Ook in Denderland is er heel wat immaterieel erfgoed te vinden. We presenteren jou hier een staalkaart...
Smederij De Boeck
Gloeiend staal en klinkende hamerslagen. Ook bij smederij De Boeck in Baardegem wordt dit oude ambacht nog steeds op traditionele wijze beoefend.
Nadat het smidsvuur gloeiend heet is gestookt, wordt een metalen of ijzeren voorwerp in het smidsvuur gelegd. Door de hoge temperatuur kan de smid het voorwerp nu vervormen. Daarvoor legt de smid het voorwerp op het aambeeld zodat hij het kan rekken, buigen of in een vorm gieten. Eens het voorwerp de juiste vorm heeft, moet het voorwerp worden afgekoeld in koud water. De smid kan het voorwerp dan nog verder afwerken door het te polijsten, te graveren of te bezetten met een ander materiaal (bv. edelstenen). Vroeger had elk dorp zijn eigen smid, omdat in heel wat beroepen metalen of ijzeren voorwerpen worden gebruikt. Zo vervaardigde de smid ploegen, schoppen en harken voor de landbouwer, metalen gespen voor de schoenmaker, metalen ringen voor de kuipmaker, messen voor de slager, kammen en scharen voor de kapper, lepels en vorken voor het huishouden … Het belang van de smid in het vroegere maatschappelijke leven vinden we terug in heel wat uitdrukkingen: het ijzer smeden als het heet is, tussen hamer en aambeeld zitten, iemand in de tang nemen, …
CC BY-SA