Sint-Antoniusviering Herdersem
Immaterieel Erfgoed
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. Ook in Denderland is er heel wat immaterieel erfgoed te vinden. We presenteren jou hier een staalkaart...
Sint-Antoniusviering Herdersem
Elk jaar tijdens het weekend rond 17 januari vieren ze in Herdersem het naamfeest van de tweede patroonheilige van de gemeente: Sint-Antonius Abt. Deze heilige, afgebeeld met een varken, wordt aangeroepen tegen allerhande kwalen bij mens en dier. Trekker in dit feestgebeuren is de aloude ‘Gilde van Sint-Antonius Abt’. Deze organisatie is reeds sinds 1663 (oudste vermelding) onafgebroken werkzaam en houdt de traditie levend.
De huidige viering, met bedevaart, Moorselse mis en verkoop van offergaven in natura, gaat terug tot het einde van de 17de eeuw. Toen brak de pest in de regio uit en de inwoners van het naburige Moorsel ondernamen de eerste bedevaart naar Herdersem. De pest leek daarop geweken. Dit gebeuren vormde het begin van een lange bedevaarttraditie. Ook nu nog wordt de ‘Moorselse mis’ met verkoop van offergaven in natura gevierd te Herdersem op de maandag na 17 januari. Vandaag is de viering van Sint-Antonius een stuk ‘wereldser’ in vergelijking met vroegere tijden. De religieuze elementen worden aangevuld met kermisattracties, een dorpsbal, eetfestijnen,… Op zondag gaat er door de straten van Herdersem ook een folkloristische stoet. Vaste waarden bij deze stoet zijn Sint-Antonius zelf en zijn duiveltjes, de Sint-Antoniusgilde en de Herdersemse Reuzen. Ook de Koninklijke Harmonie zorgt steeds voor de muzikale opluistering. Deze vaste waarden worden aangevuld met wagens en diverse uitgebeelde taferelen van de verschillende wijkcomités. Na de stoet volgt nog de pensenworp in het dorpscentrum, met als belangrijkste prijzen de Zilveren en Gouden Pens.
CC BY-SA