Carnaval Ninove
Immaterieel Erfgoed
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. Ook in Denderland is er heel wat immaterieel erfgoed te vinden. We presenteren jou hier een staalkaart...
Carnaval Ninove
Wie carnaval zegt, denkt meteen aan Aalst Carnaval. Maar ook in Ninove kennen ze iets van carnaval vieren. Wist je dat Ninove niet één, maar zelfs twee carnavalsmonumenten telt? Zo staat op de Centrumlaan “het Wortelmanneken’, dat verwijst naar de spotnaam van de Ninovieters, en aan de Koepoort het “Dingsken”, het monument voor de carnavalist.
De zondag na Aswoensdag – dus de zondag na Aalst carnaval – trekt de “Roze Zondagstrein” steevast door de straten. Ook de Ninoofse stadsreuzen tekenen dan present. De dag voordien is er de succesvolle kindercarnavalsstoet en op maandagavond is er de Wortelworp aan het oud-stadhuis. Na de Wortelworp gaan de feestvierders nog een laatste nacht in. Carnaval Ninove wordt traditioneel afgesloten op dinsdagnamiddag met de Wortelverbranding aan café Belleman op de Denderkaai. Dit is het moment waarbij het aftellen naar het volgende carnavalsfeest kan beginnen. Het carnaval in Ninove werd gesticht in 1960. Al vrij snel daarna – in maart 1962 – werd de vereniging “Ridders in de Wortelorde” opgericht om het prille carnavalsfeest in deze Denderstad verder uit te bouwen. De Ridders in de Wortelorde staan ondertussen in voor de organisatie van het kindercarnaval. Bij de organisatie van Carnaval Ninove zijn elk jaar heel wat instanties betrokken: de Karnavalraad en Raadsdames, de Prinsencaemere, de Ridders in de Wortelorde, het Carnavalscomité en de Stedelijke Feestcommissie. Als kleine broertje van Aalst Carnaval is Ninove er tijdens de laatste decennia in geslaagd zichzelf op de kaart te zetten als een echte carnavalsstad.
CC BY-SA