Inspirerend erfgoed. Dertien praktijkverhalen uit Oost-Vlaanderen.
Publicaties
Deze publicaties verschenen bij Erfgoedcel Aalst en Erfgoedcel Denderland.
Inspirerend erfgoed. Dertien praktijkverhalen uit Oost-Vlaanderen.
Dagelijks zijn talloze vrijwilligers en verenigingen in de weer met lokaal erfgoed. Zij zorgen ervoor dat heel wat van dit erfgoed bewaard blijft voor toekomstige generaties. Dit werk is niet altijd even zichtbaar, maar wel onschatbaar. Soms gebeurt het dat een vrijwilligersinitiatief een project op touw zet dat de dagelijkse werking overstijgt, dat een grote betekenis heeft voor de lokale gemeenschap of de volle aandacht vestigt op ongekend of bedreigd erfgoed. Dergelijke projecten illustreren de kracht en de dynamiek van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector.
De Oost-Vlaamse erfgoedcellen, het STAM en FARO zijn ervan overtuigd dat zulke projecten ook andere erfgoedwerkers kunnen inspireren. Daarom organiseerden wij op zaterdag 24 september 2016 een inspiratiedag. Aan verschillende tafels stelden Oost-Vlaamse verenigingen en vrijwilligers inspirerende praktijkvoorbeelden voor. De meer dan 60 deelnemers konden zo kennismaken met een breed en gedifferentieerd aanbod van opmerkelijke lokale projecten. Tijdens de gesprekken kwamen er talloze voorbeelden, tips en adviezen boven tafel.
Omdat deze informatie niet alleen interessant is voor de deelnemers aan de inspiratiedag, hebben we ervoor gekozen om dit alles uit te schrijven in een inspirerend bundel.
De verschillende praktijkvoorbeelden hebben we voor jou gebundeld in drie hoofdstukken:
- lokaal erfgoed herleeft: beschrijft drie projecten die een oudere traditie nieuw leven inbliezen
- lokaal erfgoed verbindt: hier lees je meer over vijf grotere projecten die een hele gemeenschap op de been hebben gebracht
- lokaal erfgoed verrast: hier krijg je vijf praktijkvoorbeelden om erfgoed op een vernieuwende manier onder de aandacht te brengen
Aan het einde van elk hoofdstuk krijg je nog heel wat tips en aandachtspunten, mocht je een gelijkaardig project willen organiseren. De contactgegevens van de initiatiefnemers vind je achteraan in deze bundel.
Met deze verslagbundel willen we bijkomende inspiratie aanreiken voor jouw erfgoedwerking.
De bundel is gratis en kun je hier lezen of downloaden.
Zoek je nog extra inspiratie of informatie na het lezen van deze bundel? Neem dan zeker contact met ons op. Graag verkennen we met jou hoe we jouw lokale erfgoedwerking kunnen ondersteunen of versterken.