Herdenken in Denderland
Publicaties
Deze publicaties verschenen bij Erfgoedcel Aalst en Erfgoedcel Denderland.
Herdenken in Denderland
In 2018 is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2014 werd de ‘Groote Oorlog’ herdacht met plechtigheden, tentoonstellingen, vele publicaties, theaterstukken, films … Ook in 2018 werd er veel aandacht geschonken worden aan het einde van die vreselijk oorlog.
Maar hoe herdenken wij de Eerste Wereldoorlog 100 jaar na datum? De ooggetuigen zijn immers verdwenen. De verhalen die overblijven worden doorgegeven aan een volgende generatie. Langzaamaan wordt ook de Eerste Wereldoorlog een oorlog die we vooral kennen uit de les op school en de boeken & films die hierover verschenen zijn. Maar betekent dit ook dat de betekenis van de ‘Groote Oorlog’ verschuift?
Erfgoedcel Denderland onderzocht hoe er vandaag herdacht wordt. Welke monumenten, naamplaten, beelden… zijn er in onze regio? Welke plechtigheden vinden er nog plaats om de Eerste Wereldoorlog te herdenken? Welke verenigingen maken werk van deze herdenkingsplechtigheden? Waarom doen zij dat? Wat betekent de ‘Groote Oorlog’ voor leden van een oud-strijdersvereniging? Voor een geschiedenisleerkracht of voor zijn leerlingen? Voor mensen met migratieachtergrond? Voor jong en oud?
Het resultaat is gebundeld in een brochure, ‘Herdenken in Denderland – 100 jaar WO I’. Deze brochure werd gratis uitgedeeld tijdens de gelijknamige lezing en is ook hieronder integraal te downloaden.