Educatief pakket: Daens in de klas
Educatief pakket: Daens in de klas
De “tijd van Daens” staat symbool voor de ellendige omstandigheden waarin arbeiders en boeren aan het einde van de 19e eeuw werkten en leefden. Priester Daens werd het boegbeeld van de strijd tegen dit onrecht. Maar wie was Priester Daens? En wie waren die daensisten?
Om leerlingen van het 5e en 6e leerjaar te laten kennis maken met het bijzondere verhaal van Priester Daens ontwikkelden we het educatief pakket “Strijdbaar Denderland”.
KRANT
Aan de hand van een daensistische krant, geschreven vanuit het standpunt van Pieter Daens, komen leerlingen meer te weten over de ellende waarmee de arbeiders aan het einde van de 19e eeuw geconfronteerd werden. Met beeldmateriaal en bronnen ontdekken we hoe een nieuwe partij het licht zag en op welke manier de gebroeders Daens, gesteund door de Roelanders uit de streek rond Ninove, de strijd aangingen tegen dit onrecht.
Het krantje is gratis verkrijgbaar en eenvoudig aan te vragen via erfgoedcel@aalst.be.
Liever digitaal? je kan het krantje hier onder downloaden.
AAN DE SLAG MET DE HANDDRUKPERS
Naast het krantje kunnen leerlingen ook zelf actief aan de slag in de klas met een handdrukpers, net zoals Pieter Daens. Als drukker-journalist kon hij de ideeën van het daensisme immers verspreiden.
Met de handdrukpers in de klas drukken we geen krant, maar wel een eigen daensistisch pamflet, geheel in oude stijl. Tegen welk onrecht nemen de leerlingen het vandaag op? De ideeën van het daensisme zijn vandaag immers nog steeds actueel.
Leerlingen drukken het pamflet eerst met de handdrukpers af. Op het pamflet is plaats vrij gelaten waar leerlingen eigen strijdpunten kunnen invullen. Dit kan handgeschreven of op de computer in de klas met een specifiek Word-sjabloon, dat via onze website te downloaden is.
Het resultaat? Een eigen, gepersonaliseerd pamflet!
De drukpers is gratis te ontlenen via onze uitleendienst. Reserveer tijdig voor jouw klas via erfgoedcel@aalst.be.
ACHTERGRONDINFO VOOR LEERKRACHTEN
Op de projectwebsite vind je naast het educatieve aanbod ook achtergrondinformatie over Priester Daens en het daensisme. Want zo is er, naast een krant voor leerlingen, ook een krant voor volwassenen die de historische informatie over het daensisme bundelt. Zowel digitaal als op papier beschikbaar.
Een aanrader is ook DAENS, de podcast. In 5 afleveringen kom je meer te weten over het leven van de gebroeders Daens en het ontstaan van de daensistische beweging, over de invloed van de Christene Volkspartij op het politieke en sociale leven, over de moeizame relatie van priester Daens met de Kerk en over de mythe die Daens geworden is. Te beluisteren via onze website of via de gangbare podcastkanalen.
OP STAP MET DE KLAS?
- Ga op zoek naar erfgoedborden in jouw buurt:
In heel Denderland zijn sporen van het daensisme terug te vinden. In verschillende steden, gemeenten en deelgemeenten in de regio werden erfgoedborden geplaatst die de verhalen van lokale daensisten vertellen. Een overzicht vind je hier. Wie weet staat er wel een erfgoedbord om de hoek van jouw school?
- Neem een kijkje in het aanbod van Visit Aalst:
De wandelbrochure “In de voetsporen van Priester Daens” neemt je mee doorheen het centrum van Aalst. Samen met je leerlingen ontdek je alle plaatsen die van bijzonder belang zijn geweest voor het daensisme. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen zich wagen aan een spannende stadszoektocht: “Van hier naar daar met Priester Daens”.
In ’t Gasthuys Stedelijk Museum ken je de Daenszaal bezoeken, waar de tegenstellingen tussen arm en rijk getoond worden met tal van sprekende afbeeldingen en historisch bronnen. Je kan ook de workshop “Weef een tapijt samen met Priester Daens” boeken, waarbij leerlingen samen nadenken over kinderarbeid en kinderrechten.