Louis Paul Boon
Educatieve projecten
Louis Paul Boon
Fijn dat je er voor kiest om samen met je leerlingen Louis (beter) te leren kennen!
Op 15 maart 2012 zou Louis Paul Boon 100 jaar geworden zijn. Om deze verjaardag te vieren werden er in Vlaanderen en Nederland, én vooral in zijn geboortestad Aalst, verschillende feestelijkheden georganiseerd. Uit Boon!2012 is ook dit educatief pakket voortgevloeid.
Louis Paul Boon (1912 – 1979) blijft een van de belangrijkste schrijvers uit het Nederlandse taalgebied. Hij kreeg wel eens de bijnaam ‘rebel van de Vlaamse literatuur’. In zijn werk ging hij dan ook vastberaden de confrontatie aan met de moderne wereld. Maar Louis is niet zomaar in een hokje te vatten. Naast schrijver van een veelzijdig oeuvre was hij ook beeldend kunstenaar.
In de lesmap focussen we op Louis als schrijver. Meer in het bijzonder leggen we de aandacht op Louis als historiograaf. Het onderzoek dat jullie in de klas zullen voeren, zoekt een antwoord op volgende vragen: ‘Hoe ging Boon om met zijn historische bronnen? Op welke manier heeft hij bestaande feiten en figuren in zijn boeken geromantiseerd? In hoeverre komt het beeld dat de lezer op die manier krijgt overeen met de historische achtergrond? En ook: welke bedoeling kan Boon hiermee gehad hebben?’
De 5 belangrijkste historische romans van Louis komen in dit pakket dan ook rijkelijk aan bod: De Kapellekensbaan, De bende van Jan de Lichte, Pieter Daens, De Zwarte Hand en Het Geuzenboek. In deze lesmap krijg je meer informatie over deze boeken. De magazine-opdrachten zijn jammer genoeg niet meer beschikbaar, maar de opdrachten kunnen natuurlijk ook offline gemaakt worden. Je vindt ook mogelijkheden voor de aanpak in de klas.
Je kan met het pakket aan de slag in de lessen Geschiedenis en Nederlands. Leerkrachten Nederlands kunnen de nadruk leggen op literatuurstudie en het zelf schrijven van verschillende tekstsoorten. Binnen de lessen geschiedenis kan het werken aan Louis steeds binnen het tijdskader passen dat in de lessen behandeld wordt, aangezien het historisch werk van Boon zoveel tijdsperioden omvat. Gaande van de geuzenstrijd in de 16e eeuw (Het Geuzenboek), over de verhalen van Jan de Lichte midden 18e eeuw (De bende van Jan de Lichte), tot de opkomende industrialisering en de sociale strijd op het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw (Pieter Daens/De Zwarte Hand). De ruimtelijke afbakening is de stad Aalst en zijn directe omgeving. Deze lokale dimensie kan ook opengetrokken worden in een bredere context.
Het educatief pakket leent zich ook uitstekend tot een vakoverschrijdende samenwerking.