Kwieke molens
Kwieke molens
In regio Denderland en Herzele vind je nog vele oude water- en windmolens die je met je klas kan bezoeken. Molens speelden een belangrijke rol in het leven van de mensen die vroeger leefden. Aangezien we het waardevol vinden om deze te bewaren behoren deze tot ons erfgoed.
Het molenerfgoed is veel meer dan het indrukwekkende bouwwerken alleen. Ook het beroep van molenaar en alle kennis daarrond zijn minstens even indrukwekkend. Een molenaar is een echte ambachtsman die jarenlang moet leren om zijn molen te bedienen op het ritme van de natuur, met aandacht voor de omgeving en techniek. Deze oude kennis en tradities mogen niet verloren gaan. Daarom willen we binnen het project ‘Kwieke molens’ inzetten op dit immateriële erfgoed.
Kant-en-klaar voor de derde graad.
Molens zijn een dankbaar onderwerp om mee aan de slag te gaan in de klas. Boeiende thema’s als lokale geschiedenis, ambachten & techniek, natuur en landschap, de voedselketen, enz. komen in de molen allemaal samen.
Daarom ontwikkelden Erfgoedcel Denderland en MOLA, het Provinciaal Molencentrum, een kant-en-klaar educatief pakket. Daarmee kunnen leerlingen uit de derde graad lager onderwijs op een hedendaagse manier de molen bezoeken. Tijdens hun bezoek maken ze kennis met dit bijzondere bouwwerk, het eeuwenoude molenambacht en de belangrijke plaats die molens innemen in het landschap.
Het educatief pakket, dat ontwikkeld werd in samenwerking met de studenten lager onderwijs van Hogeschool Odisee, werd op dinsdag 17 mei 2016 voorgesteld, getest en gelanceerd in de Kruiskoutermolen in Erpe-Mere. 24 leerlingen uit de graadklas van het vijfde en zesde leerjaar van bassischool De Grasspriet uit Erpe-Mere mochten het educatiemateriaal een eerste keer uittesten.
Hieronder kan je educatieve brochures downloaden van:
- Fauconniersmolen in Oordegem (Lede): stenen windmolen
- Kruiskoutermolen in Mere (Erpe-Mere): houten windmolen
- Fonteintjesmolen in Meerbeke (Ninove): watermolen
- Wildermolen in Appelterre-Eichem (Ninove): houten windmolen
- Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke (Ninove): stenen windmolen
- Molen te Rullegem (Herzele): houten windmolen
Bezoek met brochure en educatief materiaal
Wanneer je de molen bezoekt wordt je rondgeleid door de molenaar zelf. Hij zal je met veel passie voor zijn vak het reilen en zeilen in de molen uiteenzetten. Het educatief pakket ‘Kwieke Molens’ vult dit nog verder aan met een brochure en voorziet in alle molens demonstratiemateriaal.
De educatieve invulbrochure kan zowel tijdens het molenbezoek als in de klas gebruikt worden. Het is de schriftelijke neerslag van je bezoek en biedt leerkrachten de mogelijkheid om voorafgaand of na het molenbezoek rond het molenerfgoed in de klas te werken.
Met het demonstratiemateriaal kunnen de kinderen actief aan de slag gaan tijdens het molenbezoek. De deskundige uitleg wordt aangevuld met diverse educatieve materialen, zoals een weerstation, tandwielen, een kompas, een kweern (handmolen)… Zo kunnen ze zelf in de praktijk ondervinden wat het molenambacht precies inhoudt. Het pakket wordt dan ook steeds aangeboden in combinatie met een rondleiding door de molenaars.
Door deze brochures ontdek je de wondere wereld van de molens. We hopen alvast dat de ‘kwieke’ molens en hun erfgoed ook jou zal inspireren en fascineren.