Vlaams topstuk: Verzamelhandschrift werken Guilliam Caudron
Erfgoedcollecties
Er zijn heel wat interessante archieven en oude voorwerpen in Denderland die de tand des tijds hebben doorstaan. Zij worden met de nodige zorg en toewijding bewaard voor toekomstige generaties...
Vlaams topstuk: Verzamelhandschrift werken Guilliam Caudron
Dit verzamelhandschrift bevat uiterst zeldzame afschriften van de toneelwerken die vader en zoon Guilliam Caudron (ook Willem Caudron) in de loop van de 17de eeuw schreven en/of naar het Nederlands vertaalden. Zowel Guilliam Caudron sr. (1584-1639) als Guilliam Caudron jr. (1607-1692) waren lid van de rederijkerskamer van Sint-Catharina te Aalst, de jongste wellicht als factor.
Guilliam Caudron sr. is een belangrijke literair-historische figuur, in eerste instantie om zijn plaats in het literaire leven van zijn tijd maar ook vanwege het werk dat hij schreef. Caudron sr. verwierf voor het eerst aanzien dankzij een opdrachtgedicht in Justus de Harduwijns De Weerliicke Liefden tot Roose-mond. Hij schreef echter ook het bijbelstuk Nabugodonosor waarvan in dit handschrift een uiterst zeldzaam afschrift is overgeleverd. Als de veronderstelling klopt dat dit stuk tussen 1605 en 1610 geschreven is, dan kan deze tekst van 749 versregels als een belangwekkend overgangsspel beschouwd worden dat de start van het renaissancetoneel in Vlaanderen inluidt. Door de rederijkers-relicten te onderscheiden van renaissance-elementen krijgen wij een overgangsbeeld te zien, dat voor het verschijnen van deze tekst nauwelijks waarneembaar is geweest. Niet alleen het spel, ook de persoon van Guilliam Caudron krijgt hierdoor een eigen plaats aangewezen in de ontwikkelingsgeschiedenis van de dramatische dichtkunst.
In 1622 vertaalde Caudron sr. de Rosimonda van Jacob van Zevecote uit het Latijn, ook van deze vertaling is een afschrift opgenomen in dit verzamelhandschrift. Van Guilliam jr., bekend als de 'Aalsterse gelaurierde poëet', is vooral het dichtstuk Leven der groote Catharina van Alexandriën bekend.
In dit verzamelhandschrift zijn dus een aantal unieke afschriften van het werk van vader en zoon Caudron opgenomen, beide belangrijke literaire figuren en dus waardevol voor het collectieve geheugen, met toneelwerk dat ontegensprekelijk een schakelwaarde vormt in het ontstaan van het renaissancetoneel in Vlaanderen.
Bovendien is dit verzamelhandschrift rond het repertorium van twee schrijvers opgebouwd, wat op zich noemenswaardig is.
- Kunstenaar: Guilliam Caudron
- Titel: Verzamelhandschrift werken Guilliam Caudron
- Jaar: 2014
- Bewaarplaats: Stadsarchief Aalst
- Categorie: Cultuurhistorisch
- Thema: Theatererfgoed
handschrift geschreven in 17de eeuw
200 x 308 mm
halfleren band, waarschijnlijk 18de-eeuws, met goudopdruk, 204 x 315 mm
Inv. SAA OAG AALST nr. 167