Stads- en gemeentearchieven
Erfgoedcollecties
Er zijn heel wat interessante archieven en oude voorwerpen in Denderland die de tand des tijds hebben doorstaan. Zij worden met de nodige zorg en toewijding bewaard voor toekomstige generaties...
Stads- en gemeentearchieven
Stadsarchief Aalst
Door de goedkeuring van het nieuwe organogram met volledige integratie van stad en OCMW (GR 28 november 2017) werd ook de integratie van Stadsarchief en archiefdienst van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) bekrachtigd. Het stadsarchief Aalst en de archiefdienst van het OCMW behoren sedertdien tot het team Informatie- en Archiefbeheer binnen de dienst iCT, cluster Interne Ondersteuning. Het team heeft als eerste taak om het archief van de lokale overheid te beheren en toezicht te houden op de archiefvorming bij de administratie.
Het stadsarchief heeft een goede afstemming met het Rijksarchief waardoor belangrijke deelcollecties zoals het archief van het Hoofdcollege van het Land van Aalst en de kerkarchieven in bruikleen werden gegeven aan het stadsarchief. Er is een sterke verwevenheid met de dienst Toerisme & Erfgoed. Een medewerker van het stadsarchief is tevens secretaris van de Erfgoedraad. Een andere medewerker is secretaris van de GRC onderwijs, bibliotheek, Europese en internationale samenwerking, erfgoed, museum, archief, vreemdelingenzaken, inburgering en Vlaams karakter.
De infrastructuur van het gebouw ts sterk publieksgericht door middel van een ruime leeszaal en een onthaalbalie. Het stadsarchief werkt geregeld mee aan Erfgoeddag, geeft sporadisch rondleidingen voor scholen, is de bezieler van de erfgoedportaalsite www.madeinaalst.be, alwaar de eigen collectie ontsloten wordt, werkt mee aan erfgoedprojecten allerhande en doet onderzoek rond specifieke thema’s (bv. W.O.I en W.O.II). Daarnaast kent het Stadsarchief een uitgebreide vrijwilligerswerking.
Het team bestaat uit vier geschoolde archivarissen met expertise inzake behoud en beheer, digitale ontsluitingen, informatiebeheer en vrijwilligerswerking. Het merendeel van de archiefdeskundigen en archiefmedewerkers heeft de opleiding Archiefkunde met succes gevolgd.
Het archief zet sterk in op digitalisering via www.madeinaalst.be: genealogische databank, krantencollectie, mediabank met postkaarten, foto’s en kaarten en plannen, muurkranten W.O.I, digitale ontsluiting van en duiding rond de kaart van het Land van Aalst (Lecler), ….
Het stadsarchief van Aalst beheert een omvangrijke collectie van zeer groot cultuurhistorisch belang waarvan het oudste stuk dateert van 1174. Het verzamelhandschrift met (theater)werken van Guilliam Caudron uit de 17de eeuw staat op de Vlaamse Topstukkenlijst. Verder beschikt het over vijftien originele Dirk Martensdrukken. In 2017 werd het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) ontbonden en zoals in de statuten voorzien was, ging de collectie (Daens, Boon en bedrijfsarchieven) over naar het Stadsarchief.
Het stadsarchief beschikt over 9 strekkende kilometer depotruimte waarvan ¾ in gebruik is. Het depot is geklimatiseerd en heeft mobiele rekken op maat. Diverse inventarissen van de collectie kunnen via www.aalst.be geraadpleegd worden. Door middel van de digitale depotlijst kan de volledige collectie doorzocht worden. Het Stadsarchief beheert tevens een tweede depot met semi-dynamische archieven dat zich bevindt in het administratief centrum.
Het depot van de voormalige archiefdienst van het OCMW beschikt over 2 strekkende kilometer archief waarvan de helft ingenomen is. De archieven van de voorlopers van het OCMW waren al veel eerder overgebracht naar het Stadsarchief.