Sint-Martinus in Bambrugge
Kerkschatten op straat
Bij het project 'Kerkschatten op straat' brachten we unieke religieuze erfgoedobjecten op een moderne en blijvende manier in het straatbeeld.
Sint-Martinus in Bambrugge
Op vrijdag 8 november 2019 werd de 'Kerkschatten op straat’ projectie in Bambrugge feestelijk onthuld. Klein en groot zagen hoe die avond het Sint-Martinus glasraam van de kerk voor de eerste keer werd geprojecteerd op het pleintje voor de kerk. Zo werd de kleurenpracht van het glasraam, daarvoor enkel te zien op het ontoegankelijke doksaal zichtbaar voor iedereen!
Voor en na de onthulling was er een gezellige winterfoor waarbij het gemeentebestuur alle aanwezigen een warm drankje aanbood. Voor de jongsten onder ons kwam de Sint ook langs!
Nu de inventarisatie van het religieus erfgoed al twee jaar loopt en we in sommige gemeenten in de eindfase zitten, is het tijd om met dit geleverde werk naar buiten te komen. Onder andere via het project ‘Kerkschatten op straat’.
Hierbij wordt per gemeente één uniek religieus erfgoedobject uitgelicht en op een moderne en vooral duurzame manier in de kijker gezet. Het is niet de bedoeling om een ééndaags evenement rond dit object te organiseren, wel om het op een relatief permanente wijze in het straatbeeld te brengen. We richten ons voornamelijk op de lokale bevolking: zij wordt in het straatbeeld geconfronteerd met een moderne interpretatie van het object en leert zo het eigen erfgoed (opnieuw) kennen. Een informatief bord verbindt de moderne interpretatie en het originele object. De focus ligt steeds op de erfgoedwaarde van het object, niet op de religieuze waarde.
In Bambrugge viel de keuze op het Sint-Martinus glasraam in de Sint-Martinuskerk. Het gaat hier om een figuratief glasraam uit 1969, gemaakt door atelier Meersman uit Aalst. Het glasraam beeldt Sint-Martinus uit op zijn paard, met een bedelaar onderaan. Dit in felle kleuren. Het verschilt van de ‘traditionele’ glasramen in compositie, kleurgebruik en algemeen uitzicht. Het ziet er vrij modern en hedendaags uit. Een uniek stuk.
Het idee is om een afbeelding van dit glasraam elke avond te projecteren op het pleintje voor de kerk. Zo wordt de kleurenpracht van het glasraam, dat men nu enkel kan zien op het niet voor iedereen toegankelijke doksaal, zichtbaar voor iedereen. We onderzoeken ook of de contouren van het glasraam en de figuren aangebracht kunnen worden op het pleintje zelf. Zodat ook tijdens de dag het glasraam zichtbaar is in het straatbeeld. ’S avonds worden de contouren dan ingevuld met de kleuren van de projectie. Kinderen kunnen overdag ook met stoepkrijt aan de slag om de kleurvakken in te vullen.