Sint-Anna te Drieën in Denderleeuw
Kerkschatten op straat
Bij het project 'Kerkschatten op straat' brachten we unieke religieuze erfgoedobjecten op een moderne en blijvende manier in het straatbeeld.
Sint-Anna te Drieën in Denderleeuw
Het Sint-Anna te Drieënbeeld uit de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw kent een rijke en bewogen geschiedenis. Tot de dag van vandaag heeft het beeld nog niet al haar geheimen prijsgegeven.
Nu de inventarisatie van het religieus erfgoed al twee jaar loopt en we in sommige gemeenten in de eindfase zitten, is het tijd om met dit geleverde werk naar buiten te komen. Onder andere via het project ‘Kerkschatten op straat’.
Hierbij wordt per gemeente één uniek religieus erfgoedobject uitgelicht en op een moderne en vooral duurzame manier in de kijker gezet. Het is niet de bedoeling om een ééndaags evenement rond dit object te organiseren, wel om het op een relatief permanente wijze in het straatbeeld te brengen. We richten ons voornamelijk op de lokale bevolking: zij wordt in het straatbeeld geconfronteerd met een moderne interpretatie van het object en leert zo het eigen erfgoed (opnieuw) kennen. Een informatief bord verbindt de moderne interpretatie en het originele object. De focus ligt steeds op de erfgoedwaarde van het object, niet op de religieuze waarde.
In Denderleeuw ging de keuze naar het Sint-Anna te Drieënbeeld. De beeldengroep omvat Jezus, Maria en de heilige Anna (moeder van Maria). Dit beeld kent een rijke geschiedenis en kan terecht uniek genoemd worden. Een denkspeeltuig vormt hier de moderne interpretatie van de beeldengroep.
Het denkspeeltuig is, net als het originele beeld, volledig uit hout gemaakt. De figuren van Jezus, Maria en Anna werden uit elkaar getrokken en worden zo individuele beelden. Doel van het denkspeeltuig is om de beelden vanuit verschillende vertrekposities op de juiste plaats te krijgen: Maria links, Jezus midden en Anna rechts. Een informatiebord zorgt voor de juist context.
We onthulden het denkspeeltuig op kermismaandag 26 augustus 2019. Het doel van het project, de geschiedenis van het originele beeld en de kunde van de ambachtsman, men kwam het allemaal te weten bij de inhuldiging. Schepen Jan De Nul teste als eerste het speeltuig ook uit.