Ambacht in beeld: wijnbouw - Herman & Alexander
Meester-leerling in de ambachten
Minister Gatz lanceerde in 2018 een nieuwe subsidie om het doorgeven van vakmanschap via een meester-leerling samenwerking te ondersteunen.
Ambacht in beeld: wijnbouw - Herman & Alexander
Wijnbouw zit bij de familie Troch in het bloed. De vader en grootvader van Herman produceerden al wijnen en fruitwijnen voor eigen gebruik. 21 jaar geleden ging hij zelf aan de slag op een stuk grond aan de abdij Maria Mediatrix, op de grens tussen Aalst en Affligem. Nu geeft hij met plezier zijn ervaring en kennis door aan Alexander Schmidt, zodat die binnenkort zelf zijn eerste wijnen kan maken!
Herman Troch kan terugkijken op 21 jaar ervaring als wijnbouwer van Domein de Kluizen. Ondertussen is dit domein uitgegroeid tot een grootte van 2,8 hectare. Herman is opgeleid als graduaat tuinbouw en volgde bijscholingen in binnen- en buitenland (Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk) om zich te vervolmaken. Hij geeft ook les in de wijnbouwafdeling van Syntra Gent. Hij behaalde reeds 2 maal de prijs 'Beste Belgische wijn met een eigen specificiteit'.
In dit meester-leerling traject is het de bedoeling dat Alexander vanuit een praktische opleiding de verschillende taken in het verbouwen van wijndruiven en de vinificatie aanleert Deze taken maakt hij zich eigen door heel de tijd mee te werken met de meester. Op deze wijze kan hij na het voltooien van dit traject zelfstandig het gehele proces zelf uitvoeren en heeft hij ook inzicht verworven om opduikende problemen op te lossen. Het is de bedoeling dat Alexander op het einde van het traject zijn eigen wijn zal produceren. Dit wordt reeds voorbereid aan het einde van het eerste jaar. In het tweede jaar zal hij zelf helemaal verantwoordelijk zijn voor een wijn die hij maakt.