Ambacht in beeld. Hopteelt - Alfons, Diederik, Mathias & Pieter-Jan
Meester-leerling in de ambachten
Minister Gatz lanceerde in 2018 een nieuwe subsidie om het doorgeven van vakmanschap via een meester-leerling samenwerking te ondersteunen.
Ambacht in beeld. Hopteelt - Alfons, Diederik, Mathias & Pieter-Jan
Alfons Temmerman zal het vakmanschap van de hopteelt doorgeven aan Diederik Van Damme, Mathias Morlion en Pieter-Jan Morlion. De streek rond Aalst is van oudsher een gekende hopregio. Alfons Temmerman is een pionier in het telen van biologische hop en één van de weinig overgebleven hopboeren uit de regio.
Alfons Temmerman is 84 jaar en heeft reeds 70 jaar ervaring als hopboer. Hij is een vakman die honderduit kan vertellen over zijn passie. Stilaan wil hij zijn bedrijf overlaten. Hij heeft geen kinderen, maar wil zijn ruime ervaring als hopboer doorgeven aan de nieuwe generatie.
Alfons is een echte pionier in het telen van biologische hop. Hij volgde indertijd avondschool Landbouwlessen in Aalst. In 2017 behaalde hij nog diverse hopprijzen van Stad Poperinge en Aalst-Asse voor zijn goede hopkwaliteit in de variëteiten Hallertau, Saaz en Golding. Hij wordt aanzien als een voorbeeld omwille van zijn efficiëntie, kwaliteit en netheid. Zijn hop is gegeerd bij de brouwers omwille van zijn biologische aanpak.
Diederik, Mathias en Pieter-Jan zijn jonge kandidaat-hopboeren die de hopteelt willen aanleren en na de stage deze stiel op zelfstandige basis willen verder zetten i.s.m. de hopcoöperatieve 'De orde van de Groene Bel' (Asse-Affligem-Aalst). In de hopcoöperatieve zal de 'oudere' generatie samen met de 'jongere' generatie de hop samen vermarkten als een streekproduct.
Momenteel staat de ervaring van Fons nergens op papier. Indien hij stopt met hop kweken zal deze belangrijke kwalitatieve info verloren gaan. Met dit traject zorgen de leerlingen ervoor dat dit vakmanschap niet verloren gaat.