VOLKSICONEN
Erfgoedlijnen Dendeland
Wat maakt Denderland Denderland? Als onderdeel van onze strategische doelstelling "Collectieplan Denderland" brachten we in kaart welk cultureel erfgoed typisch is voor onze regio. Het resultaat zijn 3 thema's waarbinnen het erfgoed van de streek te vatten valt.
Gert Swillens
VOLKSICONEN
Cameraad, Uban Mapping, Nikola Hendrickx
In Denderland vind je nog het volkse Vlaanderen: vanuit een lokale fierheid bleven plaatselijke tradities en folklore zoals volkscafé’s, dorpsfeesten, carnavals, kermissen, circus, markten, processies ... levend. Dialecten, bijnamen, volksmuziek… zorgen voor een hoorbare herkenning van de inwoners.
Via de Dender verspreidde het christelijke geloof zich naar het noorden onder impuls van Sint-Amandus. De vele kerken, kapellen en religieuze tradities zijn hiervan levende getuigen. Niet enkel het geloof in god, maar ook het geloof in de mens bloeide in de Denderstreek met humanisten als Dirk Martens en Johannes Despauterius. De mens stond ook centraal in de sociale strijd van de 19e eeuw, waar het daensisme een belangrijke rol speelde.
Langs de rivier verbinden ook verschillende gebruiken en sporten de dorpen en steden van de Dendervallei: met de k van zowel koers als kaatsen. Daarnaast kent de streek ook minder bekende traditionele sporten zoals bakschieten en bollen die in de volkscafés en op dorpspleinen nog vaak beoefend worden.
De streek staat voor velen synoniem voor grote volksfeesten waaronder carnaval en de drie koningenvieringen. Bijzonder in Vlaanderen is dat het volgens de traditie Sint-Maarten is die jonge kinderen lekkers brengt op 11 november.
Naast vlaaien vormen ook diverse streekproducten op basis van lokale teelten (ajuin, wortels, hop…) eer de basis voor volkse en smaakvolle feestgerechten.