Podcastreeks vertelt geschiedenis van Aalst Carnaval
Carnaval
Denderland is een echte carnavalsregio. Aalst Carnaval is wereldberoemd, maar ook Ninove, Denderleeuw en Lede hebben eigen carnavalstradities.
De erfgoedcel zet mee haar schouders onder dit uniek stukje immaterieel erfgoed.
© cover door Gert Swillens
Podcastreeks vertelt geschiedenis van Aalst Carnaval
Na de succesvolle cursussen, workshops en lezingen over alle aspecten van Aalst Carnaval gaat de Academie voor Carnavalskunsten nu de digitale toer op: de lezingenreeks over de geschiedenis van carnaval werd in een podcast gegoten. Vertellers van dienst zijn de twee notoire carnavalskenners Jan Moens en Jan Louies. De 7 afleveringen zijn gratis te beluisteren via www.aalstcarnaval.be/academie.
Hendrik De Schrijver
Beluister de twee nieuwe afleveringen over de Aalsterse Gilles en over hoe de carnavalsmicrobe met de paplepel wordt doorgegeven hier.
Jan Moens en Jan Louies gaven – op vraag van de Academie voor Carnavalskunsten – al een aantal lezingen over de geschiedenis van Aalst Carnaval. Gezien het succes werden deze lezingen nu uitgewerkt een podcast die je gratis kunt beluisteren. Elke aflevering behandelt een specifiek thema: de geschiedenis van de stoet, de evolutie van vastenavond tot carnaval, spot en satire, carnavalsmuziek, de voil jeanet en nu ook twee nieuwe afleveringen over de Gilles en over hoe de carnavalsmicrobe met de paplepel wordt meegegeven.
De twee gastheren putten voor de podcasts niet enkel uit hun tientallen jaren carnavalservaring; ze beschikken ook over een archief vol grote en kleine carnavalsweetjes. Jan Louies: “Ik ga al meer dan 50 jaar in de stoet en kreeg de microbe te pakken via mijn vader die zelf al in de jaren ’40 in de stoet liep. Hij was ook fotograaf en daardoor beschik ik over heel veel documentatie.” Jan Moens: “Daarnaast boden ook de oude kranten die je online kunt raadplegen een schat aan informatie.” Hun verhaal is doorspekt met quotes van andere carnavalskenners en -figuren: van voormalig cafébaas Freddy Thybaert, over de bezielers van de Gilles en de Stopnoillekes, tot orgelmuziekspecialist Steven Keymeulen. Ook ‘de man in de straat’ komt letterlijk aan bod met korte geluidsfragmenten.
Je kunt op eigen tempo beluisteren via onze carnavalswebsite, maar ook via Spotify, Soundcloud en Youtube.
- Podcast 1: ‘Van Vastenavond tot Carnaval’
- Podcast 2: ‘De stoet: ontstaan en evolutie'
- Podcast 3: ‘De muziek van carnaval’
- Podcast 4: ‘Spot en satire: lachen met alles?’
- Podcast 5: ‘De Voil jeanet’
- Podcast 6: 'De Aalsterse Gilles'
- Podcast 7: 'Met de paplepel'
Beluister op Spotify
Beluister op Soundcloud
Beluister op Youtube
De Academie voor Carnavalskunsten is een initiatief van de stad Aalst en Erfgoedcel Denderland, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.