WZC Rodenbach Denderleeuw: foto's uit de tijd van toen
ZORG / ERFGOED
Zorg als erfgoedthema? Jazeker!
Met twee grote ziekenhuizen en tal van zorginstellingen is Denderland een echte zorgregio. Naast een rijke zorg-geschiedenis kent de regio ook heel wat cultureel erfgoed dat ingezet kan worden in de zorg.
Want erfgoed heelt.
WZC Rodenbach Denderleeuw: foto's uit de tijd van toen
Herinneren en praten over vroeger kan deugd doen! Woonzorgcentrum Rodenbach uit Denderleeuw zet hiervoor oude prentkaarten en foto's in.
Woonzorgcentrum Rodenbach uit Denderleeuw was op zoek naar oude foto's en prentkaarten uit de gemeente om het lokale verleden in de verf te zetten bij haar bewoners. Via onze erfgoedbank MADEinDENDERLAND.be vonden ze enkele sprekende beelden terug. Na overleg met de eigenaar van de afbeeldingen konden ze deze digitaal verkrijgen en laten uitvergroten. Nu kunnen de bewoners van het woonzorgcentrum samen de foto's bekijken en terugdenken aan de tijd van toen!
Op 19 november 2024 werd hier een vertelnamiddag aan gekoppeld. Erwin Heylens van Heemkundige Kring Denderleeuw vertelde het verhaal achter vijf nieuw onthulde foto's en ging in dialoog met de bewoners en bezoekers voor een heerlijke namiddag vol nostalgie.
We lichten enkele foto's uit en nemen je mee op sleeptouw doorheen de jaren 60 tot 80 in Denderleeuw.
Van Viskot naar televisiestudio
Rond 1900 werd in de omgeving van de huidige Omloopbaan een haringdrogerij opgericht. Officieel heette het bedrijf Globus NV, maar in het volksmond werd dit "het viskot" genoemd. Seizoenarbeiders legden de haring in samen met ajuin. Deze rolmops werden vooral naar het buitenland uitgevoerd. Veel Denderleeuwenaars verdienden er hun boterham mee, maar ze stonken dan wel verschrikkelijk naar vis. Vroeger was het dan ook echt een dreigement dat als je stout was of thuiskwam met een slecht rapport dat je naar "het viskot" gestuurd werd.
Niemand die op dat moment kon vermoeden dat dit een televisiestudio zou worden waar de grootste sterren - zoals Tina Turner! - langs zouden komen. Begin jaren 80 kwam de fabriek namelijk leeg te staan. Emly Starr, die België in 1981 vertegenwoordigde op het Eurosongfestival, kocht het gebouw om het Globe Show Center te openen. Eén jaar later werd VTM gelanceerd en ontstond een nood aan televisiestudio's. Zo werd onder meer Tien om te zien en Samson en Gert hier ingeblikt. En zo kwam het dat Tom Jones, Céline Dion, ... een show gaven in "het viskot".
Twee skippers op één foto
Ben je in de jaren 60 groot geworden, dan herken je op deze foto ongetwijfeld twee grote sterren van dat moment: Nand Buyl (rechts) en Chris Lomme (links achter). Zij speelden op dat moment in Schipper naast Mathilde, een iconische televisiereeks.
Maar, op deze foto staat nog een tweede "Skipper", geen bekende Vlaming, maar wel een beroemd volksfiguur uit Denderleeuw. Hij had een frietkot - een houten barak - aan het station met de beste friet én rolmops (recht uit het Viskot). Eén van zijn bekendste daden is de wereldreis die hij besloot te ondernemen met zijn ezel. Hij verkocht kaarten met zichzelf en de ezel, de burgemeester en fanfare was aanwezig bij het vertrek om hem een goede reis te wensen. Een paar dagen later werd hij echter "poepeloere zat" in Dendermonde gevonden. Er waren te veel cafés langs de weg... Einde wereldreis!
De schrijver van Schipper naast Mathilde bracht de twee iconische "Skippers" samen op deze foto. (Hij is de tweede man van rechts.)
Een olifant in Denderleeuw
Eind jaren 50 werd Denderleeuw "the place to be"! Lang voor er recreatiedomeinen zoals De Gavers in de buurt kwamen, was er al de bekende speeltuin Hof ter Leeuwe in Denderleeuw. Sommige scholen legden zelfs bussen in voor een dag vol vertier. Eén van de blikvangers was deze ijzeren olifant, een grote "afrijzer" waar je beter niet afgleed als het erg warm was, want dan waren je billen verbrand. Splinters waren ook geen uitzondering! Kinderen konden ook hun gading vinden op de reuzeschommel, de zandbak of al roeiend op het meer. De ouders konden biljarten in het café en gerrebollen op de "bollebaan".