Algemeen
Sint-Maarten
Denderland is een echte Sint-Maartensregio. Zowel in Aalst, Lede als Erpe-Mere wordt elk jaar Sint-Maarten gevierd op 11 november.
In 2019 en 2020 zetten we dit uniek stukje immaterieel erfgoed in de kijker!
Algemeen
Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint… Maar welke Sint?
In Denderland komen immers twee Sinten langs, weliswaar elk in andere gemeenten. Sinterklaas komt op 6 december langs in Ninove en Denderleeuw, maar in Aalst, Lede en het grootste deel van Erpe-Mere brengt Sint-Maarten op 11 november een bezoek aan de kinderen met snoep en cadeautjes. In Vlaanderen wordt deze heilige ook nog gevierd in de Antwerpse Kempen, de streek rond Mechelen, de streek rond Beveren en enkele gemeenten in West-Vlaanderen. Hoewel de Sint-Maartensviering nog intensief gevierd wordt en als geheel niet bedreigd is, worden bepaalde traditionele elementen wel verdrongen door de in Vlaanderen meer verspreide Sinterklaasviering en zelfs het opkomende Halloween dat ook doorgaat rond deze periode.
De Sint-Maartensviering, een uniek stukje erfgoed immaterieel erfgoed
Net als de Sinterklaasviering werd het daarom opgenomen op de Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van Vlaanderen.
Erfgoedcel Denderland wil zich in 2019 en 2020 inzetten om enkele typische immaterieel erfgoedelementen die eigen zijn aan de feestdag van Sint-Maarten in onze regio te stimuleren en misschien zelfs te herintroduceren. We besteden aandacht aan de figuur van Martinus van Tours en aan wat de viering vroeger en nu voor de gemeenschap in de regio betekent.
Maarten en de magie van de mantel
Sint-Maarten is een echte kindervriend, maar hoe goed kennen kinderen het verhaal van Martinus van Tours en hoe groot is de verwarring met Sinterklaas? Om kinderen te laten kennis maken met de typische erfgoedelementen van de Sint-Maartensviering lanceren we het kijk- en voorleesboek 'Maarten en de magie van de mantel', dat op een ludieke manier het verhaal vertelt van Maarten die Sint werd. Bij het boek stellen we het educatief pakket 'Sinte Merten op ne stok' voor, om in de klas of thuis aan de slag te gaan met Sint-Maarten. In de expo 'Maarten en de magie van de mantel' in 't Gasthuys Stedelijk Museum Aalst kunnen kinderen letterlijk in het verhaal stappen en zelf een beetje Sint worden.
Hij komt... Hij komt... Sint-Maarten in Denderland
Niet alleen de goedheilige man komt in november met cadeautjes op bezoek, ook zijn ruiterbeeld keert na meer dan 100 jaar afwezigheid terug naar de Sint-Martinuskerk in Aalst. Tijdens drie lezingen komen we meer te weten over de geschiedenis van het beeld en de restauratie ervan, over volksdevotie, de verschillende Sint-Maartenstradities en over de invloed van Martinus van Tours op de kerk in de vierde eeuw n.C.