Inspirerende voorbeelden van publiekswerking
Religieus erfgoed
Het religieus erfgoed in Denderland is alomtegenwoordig en bedreigd. Daarom zet de erfgoedcel er extra op in.
© cover door Geert Vanden Broeck
Inspirerende voorbeelden van publiekswerking
Een afgewerkte inventaris kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden; een dagelijks beheer van de religieus erfgoedcollectie, een analyse van alle schadegevallen om de nodige erfgoedzorg op toe te passen, een waarderingstraject … Ook voor publieksontsluiting is een afgewerkte inventaris een noodzaak. Een tentoonstelling of publicatie kan pas volledig zijn als men een goed overzicht van de eigen collectie heeft. Hieronder vind je enkele voorbeelden van publieksontsluiting op basis van een complete inventaris.
Processiet Tentoonstelling 'Goud, zilver en wierook' (2022)
Onze 4 lokale vrijwilligers inventariseerden de voorbije jaren alle kerkelijke collecties in Lede. De laatste erfgoedobjecten werden eind 2020 geïnventariseerd en alles is ondertussen online te bekijken. Ze hadden echter het gevoel dat iedereen toch eens al die mooie en interessante stukken zou moeten kunnen zien in het echt.
Het bleef niet bij woorden en we staken samen de tentoonstelling ‘Goud, zilver en wierook …’ in elkaar met de topstukken uit de 5 Leedse kerken. Tijdens het tweede en derde weekend van september (10 & 11 en 17 & 18 /09) kon iedereen uitzonderlijk deze kerkschatten op één plaats ontdekken. En kerkschatten, dat hebben ze in Lede.
Kerkschatten van historische en kunsthistorische waarde, zoals monstransen, vaandels, beelden en schilderijen. Maar ook objecten met een grote maatschappelijke betekenis, denk maar aan de vlaggen van lokale verenigingen. De tentoonstelling werd gesmaakt, want in totaal kwamen een 600 tal bezoekers op de twee weekends de tentoonstelling bezoeken.
Processietentoonstelling in de Sint-Bavokerk van Mere
De heemkundige kring Erpe-Mere organiseerde in de Sint-Bavokerk van Mere een tentoonstelling over lokale processies en ommegangen. Hierbij stelde men de processieobjecten uit de Sint-Bavokerk tentoon in een zijbeuk, alsof de processie gaande was. Dankzij een dergelijke opstelling krijgen de bezoekers een beter en juister zicht op de processie. Het spreekt natuurlijk ook meer ter verbeelding. Daarnaast waren er heel wat foto’s te zien van lokale processies en ommegangen, met bijhorende uitleg bij.
Deze tentoonstelling werd gekoppeld aan hun activiteit in het kader van de Nacht van de Geschiedenis 2018: ‘Waar men gaat langs Vlaamse wegen’.
Fotoboek van de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw
Nadat de inventarisatie in de Sint-Amanduskerk voltooid was vonden de vrijwilligers dat de mooie objecten uit de kerk verdienden om in een boek gegoten te worden. Vol enthousiasme gingen ze aan de slag: informatie verzamelen, objecten selecteren, bijhorende foto’s zoeken … . Hun inzet resulteerde in de publicatie van een uniek fotoboek “Kerkgoed – 9 eeuwen religieus erfgoed in Denderleeuw”.
In het boek vind je dus een selectie van topstukken uit de inventarisatie, maar ook het interieur van de kerk komt aan bod. Op die manier wil de kerkfabriek de inventarisatie en geschiedenis van de kerk voorgoed vastleggen. Met verve geslaagd zegt men dan.
Toer der torens tentoonstelling in de Sint-Margrietkerk te Neigem
‘Toer der Torens’ is een reizende tentoonstelling van erfgoedobjecten uit Ninove. Hierbij worden de erfgoedobjecten en kunstvoorwerpen in het bezit van de stad aangevuld met het lokaal religieus erfgoed van de kerk waar de tentoonstelling dan plaatsvindt. In totaal zal de tentoonstelling te zien zijn in zes kerken in Ninove.
Op Erfgoeddag 2018 opende de tentoonstelling in de Sint-Margrietkerk te Neigem. De inventaris was net afgerond in Neigem. Dankzij deze inventarisatie kon men gericht interessante en unieke objecten selecteren om de tentoonstelling vorm te geven.