Kwieke Molens
Kwieke Molens
Water en wind in Denderland en Herzele
In regio Denderland en Herzele vind je nog vele oude maalvaardige water- en windmolens die je kan bezoeken. Molens speelden een belangrijke rol in het leven van de mensen die vroeger leefden. Aangezien we het waardevol vinden om deze te bewaren behoren deze tot ons erfgoed.
Het molenerfgoed is veel meer dan het indrukwekkende bouwwerken alleen. Ook het beroep van molenaar en alle kennis daarrond zijn minstens even indrukwekkend. Een molenaar is een echte ambachtsman die jarenlang moet leren om zijn molen te bedienen op het ritme van de natuur, met aandacht voor de omgeving en techniek. Deze oude kennis en tradities mogen niet verloren gaan. Daarom willen we binnen het project ‘Kwieke molens’ inzetten op dit immateriële erfgoed.
Ontdek de zes 'kwieke' molens
De initiatieven zullen gespreid worden over zes deelnemende molens. Naast vijf windmolens neemt ook één watermolen deel. Heb jij al een bezoekje gebracht aan één van deze pareltjes in onze regio?
- Fauconniersmolen in Oordegem (Lede): stenen stellingmolen
Eigenaar: Provincie Oost-Vlaanderen, beheerder: Mola
- Kruiskoutermolen in Mere (Erpe-Mere): staakmolen met open voet
Eigenaar: Gemeente Erpe-Mere
- Fonteintjesmolen in Meerbeke (Ninove): bovenslag watermolen
Eigenaar: Johan Bracke
- Wildermolen in Appelterre-Eichem (Ninove): staakmolen met open voet
Eigenaar: Stad Ninove
- Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke (Ninove): stenen bergmolen
Eigenaar: Stad Ninove
- Molen te Rullegem (Herzele): staakmolen met open voet
Eigenaar: Alain Goublomme
Educatief pakket voor kinderen
Met een kant-en-klaar educatief pakket kunnen leerlingen van de derde graad lager onderwijs op een hedendaagse manier kennis maken met de deelnemende molens, het molenambacht en de belangrijke plaats die de molens innemen in het landschap.
Ben jij leerkracht in een vijfde of zesde leerjaar en lijkt het je wel wat om het regionale molenerfgoed te verkennen met je klas? Neem dan contact op met Pieterjan Buggenhout (pieterjan.buggenhout@aalst.be, 053 72 36 36)! Hij vertelt je er graag meer over!
Molenaarsopleiding
Onze molens zijn steeds op zoek naar nieuwe molenaars en molengidsen. Want natuurlijk is het niet mogelijk om zonder goed opgeleide vrijwilligers de molens geregeld te laten draaien. Extra helpende handen kunnen de bestaande groep molenaars dus helpen. Misschien iets voor jou?
Financiële ondersteuning
Voor elke deelnemende molen is ook een beperkt budget voorzien om kleine infrastructurele aanpassingen te doen. De molens moeten immers toegankelijk zijn voor een breed publiek. Deze financiële ondersteuning is niet te verwarren met het restaureren van de molens. Het budget heeft als doel om kleine en noodzakelijke pijnpunten in toegankelijkheid op te lossen (bv. het plaatsen van een sanitair, een trapleuning, etc.).
Het project & de partners
In november 2015 ging het project ‘Kwieke Molens. Water en wind in Denderland en Herzele’ van start. Erfgoedcel Denderland slaat twee jaar lang de handen in elkaar met de Provincie Oost-Vlaanderen, de gemeenten Erpe-Mere, Lede, Ninove en enkele particuliere molenaars om het landelijke molenerfgoed en het molenambacht in de kijker te zetten. Zes molens wisten de tand des tijds te doorstaan en draaien vandaag nog altijd. Dankzij dit project worden de molens niet alleen opengesteld voor publiek, maar kun je ze ook actief bezoeken.
Met dit project wil Erfgoedcel Denderland het molenerfgoed onder de aandacht brengen. Kenmerkend in het landschap en toch vaak onbekend maken water- en windmolens deel uit van ons cultureel erfgoed. Het project loopt tot eind oktober 2017. Verschillende activiteiten en publieksmomenten worden voorzien. Er wordt alvast gestart met een toeristische brochure, een promotiefilm, financiële ondersteuning, een educatief pakket en de promotie van de (bestaande) opleiding voor molenaars en molengidsen.
Dit project is een initiatief van Erfgoedcel Denderland. Toch kan de erfgoedcel rekenen op de medewerking van heel wat partners. Als copromotor zorgt Mola, met jarenlang opgebouwde expertise, voor heel wat meerwaarde. Ook Hogeschool Odisee en Toerisme Scheldeland dragen inhoudelijk aan dit project bij, en het project kan ook rekenen op de bereidwillige medewerking van de gemeentes Ninove, Erpe–Mere en Lede en de particuliere eigenaars van de molens. Het project ‘Kwieke Molens’ kadert in het programma voor plattelandsontwikkeling PDPOIII 2014-2020 of Platteland Plus.