Ten Beeldeken Verbeeld - Heemkundige Kring De Faluintjes
Gesubsidieerde Projecten
Deze projecten kregen financieel een duwtje in de rug in via Erfgoed Denderland
Ten Beeldeken Verbeeld - Heemkundige Kring De Faluintjes
Heemkundige Kring De Faluintjes wil een erfgoedproject opstarten rond drie bijzondere schilderijen in Herdersem. In het gehucht Ten Beeldeken hangen in de kapel Ten Beeldeken, ook wel OLV Ter Linden genoemd, drie oude werken. Het zijn, naast de Flandria Illustrata van Sanderus, zowat de oudste en enige afbeeldingen van het vroegere middeleeuwse en vroegmoderne dorpsleven.
We zouden door een kleine tentoonstelling niet alleen deze kunstwerken, maar ook de geschiedenis van het dorp en hoe het er vroeger moet hebben uitgezien in de kijker zetten. De schilderijen verbeelden heel wat interessante elementen zoals het verdwenen ‘kasteel Ter Bruggen’ (de oude heerlijke politieke machthebbers van het dorp), de voormalige verdwenen parochiekerk (kerkelijke macht), een wachttoren (de rechterlijke macht), een houtzager en een boer (het landelijke leven), de kronkelende oude Dender met een boot (vs nu gekanaliseerd, belang van transport via het water), de legende van OLV ter Linden (pelgrimage van de kapel en religieuze devotie), de ridders (de heren van Herdersem), … Er is veel kleine geschiedenis te vertellen a.d.h.v. deze drie lokale werken.
Het erfgoedproject zou omvatten:
Digitalisatie van de werken: Een professionele digitalisatie van de werken zorgt er voor dat deze permanent digitaal ontsloten kunnen worden op MADE in Denderland en Erfgoedinzicht. Het hoogwaardige materiaal zorgt er ook voor dat onderstaande projectwerking kan worden uitgewerkt.
Tentoonstelling (met sterke focus op digitale ontsluiting): We stellen de werken tentoon en lichten de schilderijen en de bijzondere elementen uit. De schilderijen zijn nu maar heel sporadisch te bezichtigen in de kapel. Door ze voor de dorpsgenoten echt in de spotlight te zetten kan men deze bijzondere collectiestukken écht gaan ontdekken. We willen hier een sobere museale opstelling verkrijgen, met achtergrondinfo via de aanraakschermen van de erfgoedcel, en Augmented Reality via de gratis Erfgoedapp.
‘Ten Beeldeken Verbeeld’: Tegelijkertijd willen we de werken ook een hedendaagse en creatieve ‘update’ geven. Om dit alles bijvoorbeeld voor kinderen aantrekkelijk te maken zou het leuk zijn moesten deze schilderijen worden bijgewerkt en aangevuld worden met illustraties, extra figuurtjes en ludieke elementen, die het historische verhaal nog versterken. Zo kunnen kinderen (en zeker ook volwassenen) echt op ontdekkingstocht gaan door de schilderijen.