Inleiding
DAENS in Denderland
In 2021 en 2022 zet Erfgoedcel Denderland het daensistische erfgoed en gedachtengoed in de kijker!
Inleiding
In 2021 en 2022 zette Erfgoedcel Denderland in op Daens!
Met het project Daens in Denderland vertellen we het brede verhaal van de daensistische beweging. De meeste mensen kennen priester Daens wel van de film of van de musical, maar het beeld blijft vaak hangen bij het persoonlijke verhaal van de koppige priester. De voorgeschiedenis van het daensisme en het verhaal van de Roelanders uit Ninove, Denderleeuw en Haaltert blijft vaak onderbelicht.
Een reeks van 14 nieuwe erfgoedborden in Haaltert, Denderleeuw en Ninove brengen de verhalen van Aloïs De Backer en smid Lambrecht, van Hector Plancquaert en van de oprichting van de partij in Okegem, van kleine en grote daensisten... in de publieke ruimte. Met geleide fietstochten worden de erfgoedlocaties met elkaar verbonden. Deze nieuwe borden vormen een aanvulling op de reeds bestaande erfgoedborden van Stad Aalst.
De erfgoedborden schenken aandacht aan de lokale verhalen van het daensisme. Om het grote verhaal te vertellen werd een podcast opgenomen: in 5 afleveringen neemt Ella Michiels ons mee doorheen de geschiedenis van het daensisme met gastsprekers als Jos Verdoodt, onderzoeker en Daens-kenner, Joris De Kegel, enthousiast daensist, Luc Geeroms, conservator van ’t Gasthuys Stedelijk Museum in Aalst, Lucas Van Der Taelen, voorzitter van het Boongenootschap, Lutgarde De Ridder, stadsgids en Johan Velghe, voormalig voorzitter van het Priester Daensfonds, en Carolien De Neef, voormalig wetenschappelijk medewerker van het D.A.D.D. (Documentatiecentrum en Archief voor het Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek). De podcast is beschikbaar op alle gangbare kanalen zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of via onze website, erfgoedceldenderland.be.
Aansluitend op de podcast werd een Daenskrant gepubliceerd, waarin de geschiedenis van het daensisme in Denderland wordt samengevat in de stijl van de oude daensistische kranten zoals Klokke Roeland, De Werkman of het Land van Aelst.
Voor kinderen uit de lagere school wordt een educatief pakket ontwikkeld. Ook zij krijgen een aangepast Daenskrantje én de mogelijkheid om zelf actief aan de slag te gaan met een handdrukpers in de klas. Leerlingen kunnen op die manier zelf een daensistisch pamflet drukken. Leerkrachten krijgen, naast de historische informatie, zo ook de mogelijkheid om de daensistische thema’s te actualiseren. Dit pakket wordt aangeboden aan alle lagere scholen uit de regio.
Daens in Denderland is een initiatief van Erfgoedcel Denderland, met de steun van het Priester Daensfonds en de Vlaamse Gemeenschap.