Zo 8/9: Open Monumentendag op het Begijnhof in Aalst
70(0) jaar Begijnhof in Aalst: foto-expo en buurtpodcast
Wist je dat de wijk Begijnhof in Aalst 70 jaar geleden werd gebouwd? En dat het oorspronkelijke begijnhof meer dan 700 jaar geleden werd opgericht? Samen met de huidige bewoners vertellen we het verhaal van dit bijzonder rustplekje in de stad met een podcast en een tijdelijke fototentoonstelling.
Logo by Dennis De Wolf
70 jaar geleden werd de nieuwe tuinwijk Begijnhof in Aalst ingehuldigd. De witte huisjes rond het centrale grasveld werden gebouwd op de gronden van het oude begijnhof, dat meer dan 700 jaar geleden werd opgericht.
De bewoners van het Begijnhof, het Begijnhofcomité, Erfgoedcel Denderland en de VVAK (Vrienden van het Aalsters Kultuurschoon) sloegen de handen in elkaar om de verhalen van dit rustplekje in de stad te vertellen.
Zo 8/9: Open Monumentendag op het Begijnhof in Aalst
Tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september 2024 neem je een duik in het bijzondere verleden van het Begijnhof in Aalst.
Verz. Stadsarchief Aalst, bruikleen Moriau
Wist je dat het meer dan 700 jaar geleden is dat de eerste begijnen zich in Aalst vestigden? En dat de huidige wijk 70 jaar geleden werd gebouwd om aan de woningnood in Aalst te voldoen?
Tijdens Open Monumentendag organiseert de VVAK (Vrienden van het Aalsters Kultuurschoon) rondleidingen op het Begijnhof, waarbij de gidsen je alles vertellen over de bijzondere geschiedenis van deze plek. Je ontdekt niet alleen hoe het huidige begijnhof een schoolvoorbeeld is van een typische tuinwijk uit de jaren 1950 met een modernistisch poortgebouw in expo-stijl. Je krijgt ook een blik over hoe het er vroeger uitzag, toen er geen gezinnen woonden, maar vrome begijnen.
Alle info over de rondleidingen tijdens Open Monumentendag vind je hier.
Ook de huidige bewoners duiken in het verleden van hun wijk, met een podcast die je meeneemt naar enkele bijzondere verhalen uit het Begijnhof. Wist je bijvoorbeeld dat er een begijn begraven ligt onder de kapel? Dat de Sint-Catharinakerk al het derde kerkgebouw is dat hier heeft gestaan? Dat er bijzondere kunstwerken te vinden zijn op het begijnhof? En dat het centrale grasveld gebruikt werd als bleekweide voor linnen? Beluister al deze verhalen binnenkort in de podcast van Radio Begijnhof.
Dit project is een samenwerking van het Begijnhofcomité, Erfgoedcel Denderland en VVAK.