Begeleidingstraject op maat: doelgroepenverbreding
Begeleidingstraject op maat: doelgroepenverbreding
Heb jij een plan voor een breed erfgoedproject? Wil je nieuwe doelgroepen bereiken? Schrikt vernieuwende erfgoedwerking jou niet af? Lees dan zeker verder!
© cover door Gert Swillens
Het cultureel erfgoed van Denderland is een kostbaar goed van heel de gemeenschap. Het zijn echter vaak dezelfde erfgoedspelers die optreden als erfgoedzorgers en dezelfde personen die actief aan de slag gaan met het cultureel erfgoed. Erfgoed naar andere doelgroepen brengen is niet evident. Mensen met verschillen inzake culturele of religieuze achtergrond, leeftijd (jong én oud), geslacht, seksuele geaardheid, mentale of fysieke beperking, opleiding, ervaring en inkomen... vinden niet altijd even makkelijk aansluiting bij erfgoedbeleving en –zorg.
Via begeleidingstrajecten op maat activeren we bredere en nieuwe doelgroepen om actief aan de slag te gaan met het cultureel erfgoed uit Denderland, zodat de hele gemeenschap erbij betrokken wordt. Deze begeleidingstrajecten kunnen het (hyper)lokale tot regionale cultureel erfgoed behelzen, maar hebben door hun voorbeeldfunctie wel een regionale relevantie.
Erfgoedcel Denderland sluit een samenwerkingsovereenkomst met de aanvrager of partners, waarbij naast financiële ook inhoudelijke en communicatieve ondersteuning en een taakverdeling in neergeschreven staat. Ondanks de ‘tijdigheid’ van de trajecten, proberen we bij deze begeleidingstrajecten via een gezamenlijk en gedeeld cultureel-erfgoedproject zoveel mogelijk een duurzame brug te slaan tussen het ‘traditionele’ erfgoedveld en deze nieuwe doelgroep. De Stuurgroep en Raad van Bestuur van de Erfgoed Denderland bepalen welke begeleidingstrajecten er opgestart worden, binnen de mogelijkheden van de organisatie. Erfgoedcel Denderland voorziet om maximaal twee traject per jaar op te starten, waarbij voor elk traject maximaal €5.000,00 euro voorzien wordt.
Deze begeleidingstrajecten zijn een vorm van experimentele ‘open ruimte’ en laten toe om rond thematieken te werken die vooraf niet bepaald werden, nieuwe netwerken uit te bouwen, en onontgonnen erfgoedwerking uit te proberen, als voorbeeld voor de regio. Dit doen we door het creëren van een gastvrije, open ervaring waar iedereen gelijkwaardig aan kan deelnemen. Enkel zo is werkelijk iedereen welkom om het diverse erfgoed in Vlaanderen te delen.
Het indienen van een aanvraag voor een begeleidingstraject op maat gebeurt op basis van de handleiding die hiervoor werd opgesteld en in samenspraak met Erfgoedcel Denderland.
Meer weten? Neem een kijkje in de handleiding of contacteer ons via erfgoedcel@aalst.be.