Projectevaluatie
Dialect in Denderland
2018 was voor Erfgoedcel Denderland het Jaar van het Dialect!
Projectevaluatie
2018 was voor Erfgoedcel Denderland het ‘Jaar van het dialect’.
Dialect is heel broos immaterieel erfgoed: enerzijds is dialect als levende taal constant aan verandering onderhevig, anderzijds spreken minder en minder mensen dialect in een wereld waar Standaardnederlands de norm is geworden.
Dit project had tot doelstelling de lokale dialecten in de verf te zetten bij een breed publiek en bij te dragen aan het borgen en waarderen van dialect als immaterieel erfgoed.
De dialecten in Denderland, namelijk die van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove kennen een bijzonder grote lokale variatie. Zo zijn de dialecten van Aalst, Denderleeuw en Ninove, gelegen langsheen de Dender, volbloed Brabantse dialecten, terwijl de dialecten van Erpe-Mere en Lede in het overgangsgebied liggen tussen de Brabantse en de Oost-Vlaamse dialecten. Maar ook binnen de gemeenten en steden zelf is er een grote dialectvariatie te onderscheiden tussen verschillende deelgemeenten en soms zelfs tussen verschillende wijken. Het project ‘Dialect in Denderland’ werd daarom via twee sporen georganiseerd. Enerzijds zorgden lokale initiatieven ervoor dat de dialectvariatie aan bod kwam, anderzijds werden ook initiatieven genomen voor heel Denderland, om de gemeenschappelijke kenmerken van de dialecten in de regio in de kijker te zetten.
In het evaluatierapport leest u welke initiatieven genomen werden en wat de kansen en valkuilen zijn bij het opzetten van een dergelijk dialecttraject.