Partners
IOED Denderland - onroerend erfgoed
Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Denderland is een samenwerking tussen Erfgoed Denderland, SOLVA en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Samen zetten wij ons in om in regio Denderland een regionale onroerenderfgoedwerking uit te bouwen, met steun van de Vlaamse Overheid.
Partners
SOLVA is het dienstverlenend intergemeentelijk samenwerkingsverband voor streekontwikkeling voor Zuid-Oost-Vlaanderen. SOLVA ondersteunt 21 lokale besturen op velerlei domeinen, gaande van projectrealisatie (bedrijventerreinen, gemeentelijke infrastructuur, reconversie, …), over dienstverlening allerhande (archeologie, ruimtelijke planning, preventie, …) naar regiowerking (mobiliteit, intergemeentelijk woonbeleid, werk en economie, klimaatbeleid, …). Sinds 2008 beschikt SOLVA tevens over een eigen dienst die het archeologisch onderzoek behartigt voor de aangesloten leden. De dienst bereidt samen met de opdrachtgevende besturen proactief het traject voor en zoekt daarbij steeds naar een optimale afstemming tussen het archeologisch onderzoek, de geplande werken en communicatie met het publiek. De besturen kunnen bij SOLVA terecht voor archeologienota’s, opgravingen en publiekswerking. Tevens beschikt de dienst over een erkend onroerenderfgoeddepot, zodat na de opgravingen een duurzaam beheer van de vondsten en de opgravingsresultaten ook gegarandeerd is. Een aantal diensten binnen SOLVA hebben raakvlakken met het domein Onroerend Erfgoed, zoals ruimtelijke planning, reconversie van (industriële) panden, ... SOLVA participeert net als andere intercommunales in het Projectbureau Herbestemming Kerken en is zo betrokken bij lokale dossiers. In 2019 heeft SOLVA samen met de andere Oost-Vlaamse streekintercommunales Interwaas en Veneco de regionale kwaliteitskamer vakWeRK opgericht. De kwaliteitskamer wil via een multidisciplinaire aanpak waken over architecturale en ruimtelijke kwaliteit en daarbij de identiteit van een kern vrijwaren. Daarbij is ook aandacht voor het thema Onroerend Erfgoed.
Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) engageert zich om de natuurlijke troeven van de Vlaamse Ardennen te beschermen. Dat doet RLVA door overheid, bewoners en bezoekers van de streek te betrekken in projecten op het terrein die in een duurzame streekontwikkeling passen. Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen streeft er naar de verschillende actoren in de streek op een positieve manier met elkaar in contact te brengen om te komen tot een dynamische streekontwikkeling. Op die manier wil RLVA een organisatie zijn die bruggen bouwt tussen openbare besturen, verenigingen, recreanten en de bevolking. RLVA is immers een samenwerkingsverband tussen enerzijds de provincie Oost-Vlaanderen, 17 steden/gemeenten en anderzijds de belangengroepen uit de streek voor natuur en milieu, toerisme en recreatie, land- en tuinbouw, wildbeheer. In het bijzonder wordt, via de landschapsanimator, ook specifiek gewerkt rond landschappelijk erfgoed. Het werkingsgebied van RLVA strekt zich uit over de steden Geraardsbergen, Oudenaarde, Ronse en Zottegem en de gemeenten Brakel, Erpe-Mere, Gavere, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem en Zwalm.