Familiekunde Aalst
Erfgoedverenigingen
Heel wat verenigingen en talloze vrijwilligers houden zich dagelijks bezig met het behoud van ons erfgoed. Ontdek de erfgoedverenigingen in Denderland.
Familiekunde Aalst
Land van Aalst
Familiekunde-Aalst maakt deel uit van Familiekunde Vlaanderen (nu Histories) en heeft ook contacten met andere afdelingen (bv. Familiekunde Oost-Vlaanderen, congres FV organiseren). Ze is lid van de Aalsterse deelraad cultureel erfgoed maar zou nog meer willen samenwerken met andere heemkringen (uitwisseling bidprentjes en ruilabonnementen, Herzele en St.-Lievens-Houtem, Erpe-Mere, Lede, Haaltert, Okegem, …). Er is een afspraak tussen Familiekunde-Aalst en het stadsarchief Aalst waarbij Familiekunde-Aalst zich toelegt op het toegankelijk maken van privécollecties (doodsprentjes, rouwbrieven, foto's, ...) en ander privaatrechtelijk archief (parochieregisters na 1796, ...), terwijl het stadsarchief Aalst het archief van het openbaar bestuur van de stad (met o.m. de registers van de burgerlijke stand, kadaster…) ontsluit. Het documentatiecentrum van Familiekunde-Aalst is de eerste (en derde) donderdag- en de tweede en vierde zaterdagnamiddag open.
Familiekunde-Aalst heeft expertise inzake genealogie, paleografie, lokale geschiedenis, familiegeschiedenis in het bijzonder, digitaliseren en digitaal ontsluiten van erfgoed.
Familiekunde-Aalst heeft een ruime collectie rouwbrieven (ca. 100.000) en gedachtenisprentjes. Een inventaris van de collectie is via de website te raadplegen (index rouwbrieven). De collectie wordt bewaard in afgesloten kasten in de crypte van de kerk van Erembodegem. De bewaaromstandigheden zijn redelijk goed. Alle rouwbrieven zijn gescand en voorzien van meta-informatie. Het documentatiecentrum beschikt over microfilms en kopieën van parochieregisters en akten van de burgerlijke stand, klappers, kaarten en leggers (o.m. van Popp) en verder een uitgebreide collectie monografieën, naslagwerken en tijdschriften m.b.t. genealogie, lokale geschiedenis/ heemkunde, lokale families, het dagelijkse leven.
Klik hier voor de website.