Beluister enkele getuigenissen van de hoppluk
Hopasten in Denderland
IOED Denderland wil graag de hopasten in Denderland in kaart brengen.
Dat zijn oude droogovens van hopbellen, die vandaag tot ons bouwkundig erfgoed behoren. In sommige oude huizen, boerderijen of voormalige landbouwbedrijven vind je deze nog. Of zijn er sporen van over gebleven.
Beluister enkele getuigenissen van de hoppluk
In kader van het project 'Getuigenissen van de Manuele Hoppluk' nam het Hopmuseum Poperinge heel wat interessante interviews af met personen die nog kunnen getuigen over hoe de hopteelt er vroeger aan toe ging, ook in onze streken! Op de erfgoeddatabank MADE in Denderland kan je deze interviews nu beluisteren.
Eeuwenlang was de heuvelachtige regio van Aalst, Affligem en Asse één van de rijkste hopstreken van Europa. De hopteelt werd hier door toedoen van de Abdij van Affligem in de Middeleeuwen geïntroduceerd en bracht rijkdom en aanzien voor de hele regio. De oudere bewoners vertellen graag dat ze vroeger uren konden wandelen zonder de groene hopvelden vol metershoge staken en sierlijk opklimmende ranken te verlaten. Na de Tweede Wereldoorlog ging het plots steil bergaf met de hopteelt.