VACATURE: IOED Denderland zoekt een nieuwe collega!
IOED Denderland
Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Denderland is een samenwerking tussen Erfgoed Denderland, SOLVA en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Samen zetten wij ons in om in regio Denderland een regionale onroerenderfgoedwerking uit te bouwen, met steun van de Vlaamse Overheid.


VACATURE: IOED Denderland zoekt een nieuwe collega!
SOLVA werft een nieuwe medewerker ‘Expert Bouwkundig Erfgoed’ aan, die o.a. regionale taken voor IOED Denderland op zich zal nemen. Deze medewerker zal, samen met andere regionale erfgoedorganisaties en steden en gemeenten, een regionale onroerend erfgoedbeleid uitwerken en uitvoeren.
Met het herschikken van bevoegdheden van de provinciale en Vlaamse bestuursniveaus, de ontvoogding van de lokale besturen en de inwerkingtreding van het Onroerend Erfgoeddecreet worden lokale besturen met nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden geconfronteerd op het vlak van onroerend erfgoed (archeologie, monumenten en landschappen). Steeds meer wordt de omgang met en de zorg voor onroerend erfgoed een lokale opdracht of nood.
Daartegenover staan er echter wel mogelijkheden om hier op een intergemeentelijk niveau mee aan de slag te gaan en een reeks uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 zetten in op intergemeentelijke onroerenderfgoedwerkingen, onder meer door de oprichting van intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten (verder: IOED).
SOLVA, de Projectvereniging Erfgoed Denderland, de Projectvereniging VARIANT en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw hebben na een consultatieronde in 2019 een samenwerkingsmodel opgezet om een intergemeentelijke onroerend erfgoedwerking in het zuiden van Oost-Vlaanderen uit te bouwen. De samenwerking zal zich aflijnen in twee deelgebieden, te weten een “IOED Denderland” en een “IOED Vlaamse Ardennen”. Dit samenwerkingsmodel werd goedgekeurd bij besluit van 3 december 2019 van de Raad van Bestuur van SOLVA. Inmiddels zijn beide IOED’s erkend bij ministerieel besluit van 30 april 2020 en zullen de samenwerkingsverbanden voor de periode 2021-2026 bij ministerieel besluit van 30 september 2020 een subsidie ontvangen.
Binnen het samenwerkingsverband zal SOLVA ondersteuning aanbieden aan de besturen rond de thema’s archeologie en bouwkundig erfgoed. De werking zal focussen op een reeks strategische en operationele doelstellingen, waaronder het inventariseren van onroerend erfgoed, het actualiseren van bestaande inventarissen, nadenken rond een waardebeoordeling van onroerend erfgoed in kader van sloopaanvragen, nadenken rond herbestemming, financieringsmogelijkheden voor onroerend erfgoed, sensibilisering,… De werking wil op een generiek niveau acties uitbouwen, die alle deelnemende besturen kunnen aanbelangen. Dit generieke niveau zal aangeboden worden middels de ontvangen subsidies.
Daarnaast zal ook een pakket ‘op maat’ aangeboden worden, in de wetenschap dat elk bestuur andere wensen of noden heeft. Om invulling te kunnen geven aan het beleidsplan van de IOED’s en de toegewezen taken binnen het samenwerkingsverband te kunnen opnemen, zoekt SOLVA een expert bouwkundig erfgoed. Het takenpakket van deze expert zal onder meer volgende concrete thema’s omvatten:
- Het mee ontwikkelen van een gedragen, dynamische en holistische streekvisie op onroerend erfgoed, in overleg met de partners en de gemeenten;
- Streven naar een pragmatische, integrale en geïntegreerde onroerend erfgoedzorg in de regio;
- Initiatieven nemen om de kennis rond onroerend erfgoed, en bouwkundig erfgoed in het bijzonder, in de regio te bundelen;
- Het (uitwerken van methodes om) bouwkundig erfgoed te inventariseren en de bestaande inventarissen te evalueren;
- Het ontwikkelen van methodologieën en instrumentaria ter ondersteuning van een gemeentelijk onroerend erfgoedbeleid; zoeken naar mogelijkheden binnen het domein van de ruimtelijke ordening om bouwkundig erfgoed duurzame en toekomstgerichte perspectieven te bieden;
- Een aanspreekpunt zijn voor gemeenten;
- Een (kennis)netwerk rond bouwkundig erfgoed uitbouwen en contacten onderhouden met het erfgoedveld;
- Adviezen verstrekken in het kader van vergunningsaanvragen rond items op de inventaris bouwkundig erfgoed;
- Participeren bij herbestemmingstrajecten;
- het onroerend erfgoed en in het bijzonder het bouwkundig erfgoed valoriseren in deze trajecten;
- Samen met de partners verder bouwen aan een draagvlak voor onroerend erfgoed;
Alle informatie vind je terug op de website van SOLVA (https://www.so-lva.be/vacatures)!