Onze voorouders gaan digitaal!


Na anderhalf jaar hard werken kunnen we de resultaten tonen van ons ‘Vele handen’ project. Dankzij dit project kunnen mensen uit de regio nu via één klik hun voorouders terugvinden. Tijdens twee ‘persmomenten’ op de markten van Lede en Ninove spraken we bezoekers aan en hielpen hen om hun voorouders terug te vinden.

https://www.tvoost.be/nieuws/met-1-klik-je-voorouders-terugvinden-in-denderleeuw-erpe-mere-lede-en-ninove-81338

Onze voorouders gaan digitaal!

In maart 2018 begon Erfgoedcel Denderland samen met de archivarissen van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove aan een titanenopdracht. Liefst 35 656 scans van bevolkingsregisters dienden ontsloten te worden. Elke scan komt overeen met een woonadres en bevat informatie over elke bewoner op dat adres: de naam en voornamen, maar ook de burgerlijke stand (gehuwd, ongehuwd, weduwe of weduwnaar), beroep, geboorteplaats en -datum.

Met dank aan de vele vrijwilligers en archivarissen

Al die informatie werd scan per scan door vrijwilligers ingevoerd in een databank. Het unieke was dat elke vrijwilliger dit van thuis uit kon doen. Om de kwaliteit van de ingevoerde gegevens te bewaken werd elke scan door twee vrijwilligers verwerkt. Bij verschillen hakte een controleur de knoop door.

Op minder dan één jaar werden zo alle scans ingevoerd en gecontroleerd. Een echt huzarenstuk. Deze schat aan gegevens is nu raadpleegbaar en doorzoekbaar op Made in Denderland.

Een voorouder terugvinden wordt zo een fluitje van een cent!

De verzamelde gegevens zijn interessant voor iedereen. Niet enkel genealogen en familieonderzoekers, iedereen wil wel weten waar hij / zij vandaan komt. Nu kan je eenvoudig je voorouders terugvinden of zelfs een stamboom beginnen opstellen via een simpel bezoek aan madeindenderland.be. Een voorouder terugvinden wordt zo een fluitje van een cent!

Een welverdiende rust

Als unieke bronnen werden de bevolkingsregisters veelvuldig gebruik. Dit maakt dat sommige registers slijtagesporen vertonen of zelfs doorbuigen door het lange rechtop staan. Door dit project kunnen de originele stukken nu beter bewaard worden en kunnen ze na 120 jaar op ‘pensioen’.  Een echte win-winsituatie!