Meester-leerling trajecten in Denderland


Minister Sven Gatz lanceerde in mei 2018 een nieuwe subsidie waarmee hij het doorgeven van vakmanschap wil ondersteunen. Het kan hierbij gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde podiumkunsten. De subsidie richt zich op vakmensen die iemand een aantal maanden in de leer willen nemen om hem of haar de knepen van het vak te leren. Een echt meester-leerling traject dus.

In de regio Denderland dienden in het najaar van 2018 maar liefst 7 meesters of leerlingen een subsidieaanvraag in. Twee meester-leerling trajecten werden eind 2018 uitgekozen.

Anita Meersman en Maaike Van den Abbeele zullen ervoor zorgen dat de traditie van het artisanaal borduren verder zal leven. Menig Aalstenaar kent de weg naar Anita wanneer ze op zoek zijn naar kwalitatief hoogstaand borduurwerk. Ze ontwerpt en borduurt ook al meer dan 20 jaar de emblemen op het kostuum van Prins Carnaval Aalst en Prins Arend Carnaval in Aalst.

Wie wil weten hoe de start van dit traject verloopt kan terecht op de website en Facebook pagina van Maaike. Zij houdt bij welke stappen ze zetten en welke vorderingen ze maakt. Aangevuld met heel wat foto’s!

   

Alfons Temmerman zal het vakmanschap van de hopteelt doorgeven aan Diederik Van Damme, Mathias Morlion en Pieter-Jan Morlion. De streek rond Aalst is van oudsher een gekende hopregio. Alfons Temmerman is een pionier in het telen van biologische hop en één van de weinig overgebleven hopboeren uit de regio.

In het voorjaar van 2019 kondigde minister Gatz een nieuwe ronde aan. Liefst vijf aanvragen  uit onze regio werden toen gehonoreerd door de minister!

  • Giacomo Torri geeft de kunde van het matten en biezen van meubilair door aan Anja Vandendriessche.
  • Marc De Neve van Vitrotech in Denderleeuw draagt de ambacht van glasrestauratie over aan Dieter Debacker.
  • Onder het motto ‘Fraaye konst van houtdraayen: Kennis, Kunde en Kunst’ zal houtdraaier Robert Piccart meerdere leerlingen onder zijn hoede nemen.
  • Wijnbouwer Herman Troch van Domein De Kluizen leert Alexander Schmidt de kneepjes van het vak.
  • Arthur Houtman zorgt ervoor dat de kunst van het ambachtelijk goudsmeden niet verloren gaat.

De dienst Toerisme & Erfgoed van de stad Aalst, Erfgoedcel Denderland, Projectvereniging Hoperfgoed en andere partners hebben de aanvraag van deze trajecten begeleid en zullen in de komende jaren ervoor zorgen dat ze voldoende gedocumenteerd worden, o.a. met fotoreportages en mini documentaires.

Alle info over deze en andere goedgekeurde aanvragen.