Sporterfgoed


Sport en erfgoed lijken op het eerste zicht weinig met elkaar te maken, maar niets is minder waar! Veel sportverenigingen hebben een schat aan waardevolle archiefstukken (zoals afbeeldingen, affiches, uitnodigingen, brochures, ledenlijsten, uitslagen en verslagen van wedstrijden,…) of collecties (sportmateriaal, trofeeën, vlaggen, uniformen…). Vaak vertelt zo’n afbeelding of een object veel over de identiteit van de vereniging of van de sport.

In een eerste fase wordt vooral ingezet op brede sensibilisering: het is de bedoeling om zo veel mogelijk sportverenigingen hun verhaal te laten vertellen aan de hand van één afbeelding uit hun archief. Deze afbeeldingen worden gepubliceerd op MADEinDENDERLAND. Zie hieronder voor meer info over deze wedstrijd.

In een tweede fase begeleiden we een aantal sportverenigingen bij het zorgen voor hun erfgoed. Dit doen we door tips te geven voor archiefbeheer/collectiebeheer en te ondersteunen bij publieksontsluiting van het erfgoed. Dit laatste kan op verschillende manieren; zoals een publicatie of tentoonstelling  naar aanleiding van een jubileum, een publieksevenement met (oud)leden en hun verhalen, een digitaliseringsproject waarbij het erfgoed ook getoond kan worden op MADEinDENDERLAND

Ondersteuning nodig voor het erfgoed van jouw sportvereniging? Neem contact op met ons!

 

De wedstrijd “Het strafste sporterfgoed”

Sportverenigingen konden zichzelf in de kijker zetten door deel te nemen aan onze wedstrijd “Het strafste sporterfgoed”.

Alle actieve sportverenigingen uit het werkingsgebied van de Erfgoedcel Denderland (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove) konden deelnemen door ons één afbeelding van een archiefstuk of een object te bezorgen, waarmee ze het verhaal van hun vereniging, van de sport of van de leden konden vertellen. Dit kon gaan van archiefstukken zoals afbeeldingen, affiches, uitnodigingen, brochures, ledenlijsten, uitslagen, verslagen van wedstrijden,… of collecties zoals sportmateriaal, trofeeën, vlaggen, uniformen,… .

 

De wedstrijd liep tot 16 februari 2018.

Er waren twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs, telkens een ontbijt voor maximaal 15 personen en een sportieve erfgoedverrassing! Elke winnaar mocht bovendien een foto uit het verenigingsarchief laten uitvergroten.

De juryprijs werd gekozen door een ervaren en professionele erfgoedjury, bestaande uit leden van de adviesraad van Erfgoedcel Denderland.

De publieksprijs verliep via de Facebookpagina van Erfgoedcel Denderland: wie op 16 februari 2018 om 10u ’s ochtends de meeste likes had verzameld bij zijn afbeelding, won de publieksprijs. Met 280 likes trok krachtbalclub SV Osiris Aalst aan het langste eind.