Sporterfgoed


Sport en erfgoed lijken op het eerste zicht weinig met elkaar te maken, maar niets is minder waar! Veel sportverenigingen hebben een schat aan waardevolle archiefstukken (zoals afbeeldingen, affiches, uitnodigingen, brochures, ledenlijsten, uitslagen en verslagen van wedstrijden,…) of collecties (sportmateriaal, trofeeën, vlaggen, uniformen…). Vaak vertelt zo’n afbeelding of een object veel over de identiteit van de vereniging of van de sport.

In een eerste fase wordt vooral ingezet op brede sensibilisering: het is de bedoeling om zo veel mogelijk sportverenigingen hun verhaal te laten vertellen aan de hand van één afbeelding uit hun archief. Deze afbeeldingen worden gepubliceerd op MADEinDENDERLAND. Zie hieronder voor meer info over deze wedstrijd.

In een tweede fase willen we met een aantal sportverenigingen aan de slag om het archief zo goed mogelijk te beheren.

 

Zet je sportvereniging in de kijker met onze wedstrijd “Het strafste sporterfgoed”

Zet je sportvereniging in de kijker door deel te nemen aan onze wedstrijd “Het strafste sporterfgoed” en win een ontbijt met sportieve erfgoedverrassing en een uitvergrote foto uit jullie archief!

Voor wie?

Alle actieve sportverenigingen uit het werkingsgebied van de Erfgoedcel Denderland (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove).

Hoe?

Bezorg ons één afbeelding van een archiefstuk of een object, waarmee je het verhaal van jouw vereniging, van de sport of van de leden kan vertellen. Dit kan gaan van archiefstukken zoals afbeeldingen, affiches, uitnodigingen, brochures, ledenlijsten, uitslagen, verslagen van wedstrijden,… of collecties zoals sportmateriaal, trofeeën, vlaggen, uniformen,… .

Vul het online formulier in. Dit duurt slechts een vijftal minuten. De afbeelding kan je ook via dit formulier inzenden.

Wanneer?

De wedstrijd start op 15 december 2017 en eindigt op 16 februari 2018 (om 10u ’s ochtends).

Prijzen?

Er zijn twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs, telkens een ontbijt voor maximaal 15 personen en een sportieve erfgoedverrassing! Elke winnaar mag bovendien een foto uit het verenigingsarchief laten uitvergroten.

De juryprijs wordt gekozen door een ervaren en professionele erfgoedjury, bestaande uit leden van de adviesraad van Erfgoedcel Denderland.

De publieksprijs verloopt via de Facebookpagina van Erfgoedcel Denderland: wie op 16 februari 2018 om 10u ’s ochtends de meeste likes heeft verzameld bij zijn afbeelding, wint de publieksprijs.

Meer info

Meer informatie over de wedstrijd is te vinden in het wedstrijdreglement op onze website.