Reuzen in Denderland


Reuzen zijn een deel van de Vlaamse tradities. De reuzencultuur wordt al eeuwenlang doorgegeven van de ene generatie op de andere en is dan ook terecht erkend als element op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Samen met stad Ninove, VVV Ninove vzw en andere reuzenverenigingen uit de regio zet Erfgoedcel Denderland de reuzen uit het werkingsgebied en de bijhorende tradities in de kijker op zondag 16 september 2018.

In de voormiddag verzamelen we in Ninove voor een lezing rond de reuzencultuur in Vlaanderen en worden de reuzen uit Aalst, Lede en Ninove en hun verhalen voorgesteld aan het publiek. De aanwezige reuzenverenigingen ondertekenen ook het erfgoedzorgplan van Reuzen in Vlaanderen vzw en worden zo toegevoegd aan de lijst van erkende reuzen.

In de namiddag worden de reuzen uit Denderland voor een eerste keer samengebracht in een reuzenstoet. Deze stoet zal met het nodige feestgedruis en al dansend door de verkeersvrije straten van het centrum van Ninove gaan, waar op dat moment ook autoloze zondag doorgaat.