Reuzen in Denderland


Reuzen zijn een deel van de Vlaamse tradities. De reuzencultuur wordt al eeuwenlang doorgegeven van de ene generatie op de andere en is dan ook terecht erkend als element op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Samen met stad Ninove en VVV-Ninove vzw zet Erfgoedcel Denderland de reuzen uit het werkingsgebied en de bijhorende tradities in de kijker op zondag 16 september 2018.

In de voormiddag verzamelen we in de Hospitaalkapel voor een lezing rond de reuzencultuur in Vlaanderen en worden de reuzen uit Denderland en hun verhalen voorgesteld aan het publiek. De aanwezige reuzenverenigingen ondertekenen ook het erfgoedzorgplan van Reuzen in Vlaanderen vzw en worden zo toegevoegd aan de lijst van erkende reuzen.

In de namiddag verbroederen de reuzen uit de Denderende steden Aalst en Ninove tijdens een reuzenstoet. Deze stoet zal met het nodige feestgedruis en al dansend door de verkeersvrije straten van het centrum van Ninove gaan, waar op dat moment ook autoloze zondag doorgaat.

 

PRAKTISCH

  • De lezing en officiële ondertekening van het erfgoedzorgplan vinden plaats van 10 tot 12 uur in de Hospitaalkapel (dienst Toerisme, Burchtstraat 44, 9400 Ninove). Aansluitend volgt een receptie.
  • Deze lezing is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dit kan via onderstaand formulier.
  • De reuzenstoet gaat met toeters en bellen uit vanaf 14 uur in de centrumstraten van Ninove.

Inschrijvingsformulier:

Ik wens graag de nieuwsbrief van Erfgoedcel Denderland te ontvangen