Herdenken in Denderland – 100 jaar WO I


Vlag van de Bond der Opgeëisten uit Outer (1916) – Collectie Stadsarchief Ninove

In 2018 zal het 100 jaar geleden zijn dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2014 werd de ‘Groote Oorlog’ herdacht met plechtigheden, tentoonstellingen, vele publicaties, theaterstukken, films … Ook in 2018 zal er veel aandacht geschonken worden aan het einde van die vreselijk oorlog.

Maar hoe herdenken wij de Eerste Wereldoorlog 100 jaar na datum? De ooggetuigen zijn immers verdwenen. De verhalen die overblijven worden doorgegeven aan een volgende generatie. Langzaamaan wordt ook de Eerste Wereldoorlog een oorlog die we vooral kennen uit de les op school en de boeken & films die hierover verschenen zijn. Maar betekent dit ook dat de betekenis van de ‘Groote Oorlog’ verschuift?

Erfgoedcel Denderland onderzoekt hoe er vandaag herdacht wordt. Welke monumenten, naamplaten, beelden… zijn er in onze regio? Welke plechtigheden vinden er nog plaats om de Eerste Wereldoorlog te herdenken? Welke verenigingen maken werk van deze herdenkingsplechtigheden? Waarom doen zij dat? Wat betekent de ‘Groote Oorlog’ voor leden van een oud-strijdersvereniging? Voor een geschiedenisleerkracht of voor zijn leerlingen? Voor mensen met migratieachtergrond? Voor jong en oud? Het resultaat is een brochure, ‘Herdenken in Denderland – 100 jaar WO I’ die gratis te verkrijgen is.
Aansluitend is er ook een lezing die het herdenken van WO I centraal stelt, op zondag 21 oktober om 10u in de feestzaal van het stadhuis te Aalst (Grote Markt 1, Aalst).
Programma van de lezing:
Lezing Pieter Trogh // ‘De rol van officiële en culturele herdenkingen’
Pieter Trogh is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het In Flanders Fields Museum te Ieper. Tijdens zijn lezing bespreekt hij op welke manieren de Groote Oorlog herdacht wordt en hoe traditionele plechtigheden en culturele herdenkingen evolueren.
Lezing Pieter Serrien // ‘Het elfde uur’
Pieter Serrien is historicus met een oor voor verhalen. In 2018 verscheen zijn zesde boek, ‘Het elfde uur’, over de allerlaatste dag van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens zijn lezing neemt hij ons mee naar 11 november 1918.
Lancering Brochure // ‘Herdenken in Denderland – 100 jaar WO I’
Receptie // Om 12u wordt u door Erfgoedcel Denderland een receptie aangeboden in de trouwzaal van het Stadhuis.
De lezing is gratis. Inschrijven kan via onderstaand formulier:

Ik wens graag de nieuwsbrief van Erfgoedcel Denderland te ontvangen