Belforten van de Arbeid


Belforten van de arbeid

De stad Aalst kan vandaag nog altijd niet verbergen dat het een industrieel verleden kende. Een rijk industrieel verleden. De beroemde en soms beruchte fabrieken van Aalst zijn een onderdeel van ons erfgoed. Zonder die ‘Belforten van de Arbeid’ was er misschien nooit een stadspark geweest. Of had Priester Daens het misschien nooit nodig gevonden te reageren op de sociaal-economische wantoestanden van het 19de-eeuwse Aalst. Louis Paul Boon zou dan nooit zijn beroemde boeken ‘De Kapellekensbaan’ en ‘Pieter Daens’ hebben geschreven.

Feit is dat Aalst evolueerde van een middeleeuwse ommuurde stad naar een in de 19de eeuw zwaar geïndustrialiseerde fabrieksstad. Hele stadswijken moesten verdwijnen voor de oprukkende fabrieksschouwen. In de brochure, de fiets- en de wandelroute kun je kennis maken met dit industrieel erfgoed van de stad Aalst.

De veranderingen in het stadszicht zijn ook vandaag nog brandend actueel. Immers, deze brochure dateert uit 2009 en ondertussen verdwenen nog meer industriële panden.

 

Fiets- en wandelroute

De route volgt een heel confronterend traject van 10 kilometer langsheen de Dender. Na je tocht zal je er immers niet meer aan twijfelen dat Aalst ten volle de kaart van de industrie trok. Sommige bedrijven floreren nog, andere zijn reeds lang een stille maar niet vergeten dood tegemoet gegaan. En weer andere panden verdwenen in tussentijd.Belforten van de arbeid

Startpunt: de route vormt een lus en kan bijgevolg op iedere locatie langsheen het parcours worden gestart. Het is aan te raden om te starten aan ‘t Gasthuys-Stedelijk Museum Aalst (waar je onder andere kennis kan maken met het erfgoedverhaal van Aalst en omstreken).

De fiets- en wandelroute kun je kopen voor 1,- EUR in ‘t Gasthuys-Stedelijk Museum Aalst en bij de dienst Toerisme Aalst (Hopmarkt).

Downloads

www.actvty.be/producTVty/AALST.mp3
http://www.erfgoedcelaalst.be/images/filelib/AALST_FINAL_346.m4a

De verschillende locaties zijn op de podcast van mekaar onderscheiden door een geluidssignaal. Dit is het moment waarop je de pauzetoets kan indrukken tot je de volgende locatie bereikt om dan weer op play te drukken.

De locaties zijn op het terrein niet aangeduid. De route volg je dus best ook met de brochure bij de hand.