Geweven, geklost en gesponnen. Het rijke textielverhaal van Aalst


textielboekHet boek ‘Geweven, geklost en gesponnen. Het rijke textielverhaal van Aalst’ vertelt het verhaal van het textiel zelf. Vanaf de middeleeuwen tot nu wordt er een blik geworpen op de lakennijverheid, de huisnijverheid, de lijnwaadnijverheid en de textielfabrieken. Eeuwenlang vormde de textielproductie een belangrijke bron van inkomsten en van welvaart voor deze stad en haar inwoners. Je leest hoe Aalst zich in de 19de eeuw ontwikkelde tot een heuse industriestad. En hoe de stad in 1910 zelfs in de top 5 stond naast andere grote textielsteden zoals Brussel en Antwerpen.

Ook de kunstambachten – zoals de wandtapijten, de passementen en het kant – komen uitgebreid aan bod. En uiteraard kom je anekdotes te weten zoals het ontstaan van de panty, het verband tussen du Parc en Björn Borg of dat Aalst zelfs een eigen kantsteek heeft, de Point d’Alost.

Het boek vertelt echter ook het verhaal van verval en faillissement. Hoe het rijke textielverleden stilaan verdween uit het straatbeeld en slechts een schimmige herinnering werd. Om die herinnering terug tot leven te brengen, schreven D.A.D.D. vzw en Erfgoedcel Aalst dit boek.

 

Het boek is te koop in het Toeristisch kantoor  van Aalst, alsook in het stedelijk museum en het stadsarchief van de stad. Het is rijkelijk geïllustreerd, harde kaft, 176 pagina’s en kost 25,- EUR.

Bestellen kan ook hier.