Gesubsidieerde projecten


DENDERLEEUW / 100 jaar WOI - Tentoonstelling bevrijding / Commissie Patrimonium

De Commissie Patrimonium, de Heemkundige Kring Iddergem, de Heemkundige Kring Wallo en de dienst Vrije Tijd van gemeente Denderleeuw slaan de handen in elkaar voor een tentoonstelling in het kader van 100 jaar WOI. Het einde van de Groote Oorlog wordt in de kijker gezet met verhalen over de bevrijding. Enerzijds is er aandacht voor  lokale geschiedenis aan de hand van authentieke objecten en verhalen, in samenwerking met kunstenares Linda Van der Meeren. Anderzijds is er aandacht voor nationale geschiedenis m.b.t. bevrijding, waaronder een luik over de onbekende soldaat en over oud-strijders.

Waar:Zaal Den Breughel (Dorp 11, 9470 Denderleeuw)

Wanneer:27 oktober tot 3 november 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

DENDERLEEUW / 100 jaar WOI - Bevrijdingsbal / Heemkundige Kring Iddergem

De Heemkundige Kring Iddergem, de Commissie Patrimonium en de dienst Vrije Tijd van gemeente Denderleeuw slaan de handen in elkaar voor een echt bevrijdingsbal in het kader van 100 jaar WOI. Het einde van de Groote Oorlog werd ook 100 jaar geleden gevierd in Den Breughel, waar toen al dansfeesten plaatsvonden. Om in de sfeer van die tijd te komen, wordt de omkadering verzorgd door Radio Modern. Zij zorgen voor dansinitiaties, muziek van toen, een beauty boutique voor de dames (en geïnteresseerde heren), een photo boot… Het tentoonstellingsmateriaal en de afbeeldingen uit de tentoonstelling over de bevrijding wordt ook op het bevrijdingsbal getoond om de bezoekers een beeld van de geschiedenis te geven. Met de organisatie van dit evenement wil de Heemkundige Kring Iddergem een ruimere doelgroep betrekken bij de herdenkingsactiviteiten van de oorlog, zodat ook een jongere generatie zich zal aangetrokken voelen tot het bevrijdingsbal en op die manier ook bij de herdenking.

Waar: Zaal Den Breughel (Dorp 11, 9470 Denderleeuw)

Wanneer: 24 november 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

AALST / Stadswandeling “Het patrimonium van Visj” / Forum Aalst Historiek

Forum Aalst Historiek organiseert haar jaarlijkse stadswandeling, deze keer langsheen de eigendommen van de familie “De Vis”. Hierbij wordt de geschiedenis van deze ‘notoire’ familie en hun patrimonium in het centrum van Aalst uit de doeken gedaan. De gidsen zijn Jan Louies en David Goossens. Er zal ook een brochure verkrijgbaar zijn. De wandeling start om 14u aan cc De Werf en eindigt in de zaal Gillade. Iedereen is welkom, deelname is gratis.

Waar: Centrum Aalst, start aan cc De Werf (Molenstraat 51, 9300 Aalst)

Wanneer: 16 juni 2018, 14u

Toegekende subsidie: 190,- EUR

LEDE / Publicatie 75 jaar KVC Jong Lede / KVC Jong Lede

In 2018 bestaat KVC Jong Lede 75 jaar en naar aanleiding hiervan wordt een boek geschreven over de geschiedenis van de club. Dit boek omvat de evolutie van club, gespekt met verhalen uit het illustere verleden, aangevuld met oud fotomateriaal en archiefmateriaal. Verder wordt er een tentoonstelling voorzien op 25 augustus 2018, de dag waarop er een reünie is van oud-leden en oud-spelers van de club. De tentoonstelling zal te zien zijn in de kantine van de club. Het archiefmateriaal dat voor de publicatie en de tentoonstelling wordt verzameld zal ook ter beschikking worden gesteld voor MADEinDENDERLAND.

Waar: Ommeganglaan 58/Z, 9340 Lede

Wanneer: 25 augustus 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

DENDERLEEUW / Tentoonstelling 25 jaar Wallo / Heemkundige Kring Wallo

Heemkundige Kring Wallo uit Welle organiseert een tentoonstelling naar aanleiding van haar 25-jarig bestaan, met foto’s, filmfragmenten en andere materialen, zowel over het ontstaan van HK Wallo als over de projecten die HK Wallo de afgelopen 25 jaar heeft georganiseerd. Tevens wordt er informatie gegeven over het opmaken van een stamboom, inclusief voorbeelden, en wordt er een overzicht gegeven van de huidige verzameling. De tentoonstelling gaat door tijdens de kermis in Welle op 6 en 7 oktober 2018 om een breed publiek te bereiken. De locatie is de gemeentelijke basisschool (Welleplein) om ook kinderen aan te spreken.

Waar: Gemeentelijke Basisschool Denderleeuw, afdeling Welle (Welleplein 3, 9473 Denderleeuw)

Wanneer: 6 en 7 oktober 2018

Toegekende subsidie: 350,- EUR

AALST / Lichtjes met Sint-Maarten / Gezinsbond Herdersem

Het is een traditie in Vlaanderen dat in de donkere dagen rond Sint-Maarten de mensen rondgingen met lichtjes en rond het vuur verzamelden. Wij willen dit immaterieel erfgoed proberen over te dragen door samen met de Herdersemse jeugd lichtjes te maken en bieten uit te hollen. De workshop wordt afgesloten met een tas soep en wat brood waarna er samen met de ouders een tocht gemaakt wordt door de donkere Herdersemse velden. Als afsluiter wordt er dan samen rond het vuur gezeten, gezongen en wat gedronken…

Waar: Gemeentelijke Basisschool Het Meivisje (Grote Baan 209, 9310 Herdersem)

Wanneer: Woensdagnamiddag en -avond, 31 oktober 218

Toegekende subsidie: 405,- EUR

AALST / Wandeling Open Monumentendag / VVAK

Op Open Monumentendag organiseert de Vereniging Voor Aalsters Kultuurschoon een wandeling langsheen de standbeelden en borstbeelden in het centrum van Aalst, met uitleg over de geschiedenis van het monument zelf en over de kunstenaar. Er worden eveneens een aantal gebouwen bezocht. Tal van historische figuren, gebeurtenissen en plaatsen komen aan bod. Elke bezoeker krijgt een gratis folder met de wandeling en kort inhoud. De wandeling start op de Grote Markt en eindigt daar ook.

Waar: Centrum Aalst, start op de Grote Markt.

Wanneer: Zondag 9 september 2018

Toegekende subsidie: 400,- EUR

AALST / Themanummer Daens Vandaag: Huldigingsjaar Pieter Daens / Priester Daensfonds

In 2018 worden verschillende acties ondernomen om hulde te brengen aan Pieter Daens, naar aanleiding van zijn 100-jarig overlijden. In het themanummer van Daens Vandaag over Pieter Daens wordt diens historische rol in de verf gezet, omdat zijn rol lang onderbelicht is gebleven. In de publicatie wordt ook stil gestaan bij de mens Pieter Daens: als familieman, als journalist, als kunstenaar, en als uitgever. Bovendien was hij ook actief in talrijke verenigingen. Zijn kranten reikten verder dan de Aalsterse stadsgrenzen. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan zijn politieke carrière.

Wanneer: September 2018

Toegekende subsidie: 1019,17- EUR

AALST / Lezingen jaarboekvoorstelling / HK De Faluintjes

Heemkundige Kring De Faluintjes schakelt over van vier tijdschriften naar vier mededelingenbladen per jaar en één jaarboek. Om dit jaarboek voor te stellen wordt een event georganiseerd met lezingen rond de lokale geschiedenis van Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel, aangevuld met een muzikaal gebeuren. Het is de bedoeling om een breder publiek aan te spreken. De jaarboekvoorstelling gaat door op 26/10/2018

Waar: Orangerie van het Waterkasteel te Moorsel

Wanneer:26 oktober 2018

Toegekende subsidie: 1065,- EUR

NINOVE / Stadswandeling “In de voetsporen van de Groote Oorlog” / Stadsbestuur Dienst Cultuur en Evenementen

In het kader van 100 jaar WOI worden vier gegidste wandelingen op 27/05, 24/06, 20/09 en 28/10/2018 in Ninove-Centrum georganiseerd. Een brochure is permanent beschikbaar voor wie de wandeling op eigen initiatief wil doen. De wandeling trekt niet alleen langs de bekende ijkpunten in het stadscentrum, maar vestigt ook de aandacht op tal van plekken waar een oorlogsweetje aan vasthangt of waar honderd jaar geleden ‘iets’ is gebeurd, bv. over het Sas van Pollare, over de molens, dat de kantfabriek en de garenfabriek werd ingericht als gevangenis… De wandeling start aan de voormalige Sint-Theresiakerk (kruispunt Brusselse en Edingsesteenweg) en eindigt aan het oud stadhuis (Oudstrijdersplein).

Waar: Start aan voormalige Sint-Theresiakerk (Kruispunt Brusselse en Edingsesteenweg, Ninove)

Wanneer: 27 mei, 24 juni, 20 september en 28 oktober 2018, telkens om 14u.

Toegekende subsidie: 1200,- EUR

DENDERLEEUW / Fotoboek Kerkgoed Sint-Amandskerk Denderleeuw - Kerkfabriek Sint-Amandus Denderleeuw

Aanleiding is het succesvol beëindigen van het inventarisatieproject religieus erfgoed in de Sint-Amandskerk te Denderleeuw. De vrijwilligersgroep wil het boek “Kerkgoed” publiceren met de geschiedenis van de Sint-Amandskerk en van de parochie, aan de hand van een selectie van topstukken uit de inventaris, met aandacht voor volgende onderdelen: locatie en uitzicht, beelden, vaatwerk, meubilair/interieur, glasraam en verlichting, relieken, kazuifels.

Partners: Kerkfabriek Sint-Amandus Denderleeuw

Wanneer: voorjaar 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

AALST / Promenade de Plaisance - PASAR Faluintjes

PASAR Faluintjes wil de historische verbinding tussen het Waterkasteel Moorsel en de Abdij van Affligem in de kijker zetten door een wandel- en fietsevenement te organiseren op 25 maart 2018. Met een historische en culinaire insteek (proevertjes van streekproducten) en muzikale omkadering (hopliederen door de ‘Drie Stijnen’, om het hoperfgoed onder de aandacht te brengen). De fietsroute loopt langs de nog bestaande hopvelden.

Waar: Regio rond Waterkasteel Moorsel en de Abdij van Affligem

Wanneer: 25 maart 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

ERPE-MERE / Waar men gaat langs Vlaamse wegen - Heemkundige Kring Erpe-Mere

Een project in het kader van de nacht van de geschiedenis (i.s.m. Davidsfonds Mere en Davidsfonds Burst): in 2017 werden ommegangen en processies gefilmd in het kader van het digitaliseren van immaterieel erfgoed, momenteel wordt er nog gemonteerd en worden foto’s verzameld uit alle deelgemeenten. Eindresultaat is een tentoonstelling in de Sint-Bavokerk van Mere en een filmvertoning, ingeleid door Julie Aerts (hoofd CRKC), over de verdwijnende traditie van processies. Beide evenementen vinden plaats in maart 2018.

Partners: Davidsfonds Mere en Davidsfonds Burst

Wanneer: maart 2018

Toegekende subsidie: 750,- EUR

Meer info: www.heemkunde-erpe-mere.be

DENDERLEEUW / Koers in Denderleeuw - vzw De Scriptomanen

Een poëtisch kijkboek “Koers in Denderleeuw” door Willy Verhegge: een persoonlijke kijk op lokaal wielererfgoed met aandacht voor oude wielerhelden uit Denderleeuw, aangevuld met oud fotomateriaal van deze wielerhelden. De uitgave van het boek wordt ondersteund door een app en een online quiz, over dit wielererfgoed.

Aanvullend: Evenement om boek voor te stellen op 10 februari 2018, gepresenteerd door Ruben Van Gught (VRT), die ook de aanwezige renners zal interviewen.

Partners: Gemeente Denderleeuw

Wanneer: 10 februari 2018 (voorstelling boek)

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

AALST / Brochure 40 jaar V.VAK prijzen - V.VAK

Publicatie van een brochure naar aanleiding van de fototentoonstelling “40 jaar V.VAK prijzen” voor restauratie- en renovatieprojecten die doorging in januari 2017.  De brochure zal alle foto’s uit de tentoonstelling bevatten, met een korte beschrijving van de locatie van de laureaten en de reden waarom zij deze prijs ontvingen

Wanneer: voorjaar 2018

Toegekende subsidie: 1200,- EUR

AALST / Huldiging Pieter Daens. Informatieborden Werfplein - Priester Daensfonds Aalst

In 2018 willen diverse partners (zowel diverse stadsdiensten als verenigingen) een hulde brengen aan Pieter Daens, ter nagedachtenis van zijn overlijden in 1918. Eén van de concrete acties richt zich op het vergroten van de zichtbaarheid van het daensisme en de rol van Pieter Daens hier in voor de Aalstenaar en alle bezoekers van onze stad.

Met behulp van 3 erfgoedborden (voor- en achterkant bedrukt) zal een permanente tentoonstelling in de publieke ruimte worden opgemaakt (Werfplein), waarbij het verhaal van industrialisatie, sociale strijd, belang van Pieter Daens en het daensisme zullen worden verteld. Uiteraard wordt hier ook verwezen naar Louis Paul Boon, die één van zijn belangrijkste werken vernoemde naar Pieter Daens: ‘Pieter Daens, of hoe in de 19de eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht (1971)’.

Partners: Dienst erfgoed en toerisme Stad Aalst

Waar: Werfplein, Aalst

Wanneer: voorjaar 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

NINOVE / Binnen spelen, buiten spelen - VTB Kultuur Ninove

Geheel van activiteiten over spelen vroeger en nu:

 • Dynamische tentoonstelling over spelen vroeger en nu (vanaf 1900) in oud-Stadhuis Ninove met lezing Marc Wellens (conservator speelgoedmuseum Mechelen)
 • Digitaal ‘speelboek’ (Facebookpagina) met persoonlijke verhalen van het publiek over hun favoriete speelgoed
 • Educatief programma voor scholen
 • Bordspelavond
 • Bekende Ninovieters en hun favoriete speelgoed
 • Speelgoedmarkt
 • Workshop zelf speelgoed maken.

Partners: Stad Ninove

Wanneer: voorjaar 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

NINOVE / Dweis mor Welgezjind - remember't Klokzjiël (1980 - 1987) - Stadsbestuur Ninove, dienst cultuur en evenementen

Dit erfgoedproject schrijft allereerst de geschiedenis van de stadskrant’t Klokzjiël in Ninove, waarvan een 80-tal nummers verschenen tussen 1980 en 1987.’T Klokzjiël was een bevoorrechte getuige van het politieke, culturele en maatschappelijke leven in Ninove in de jaren 1980.

30 jaar nadat het laatste nummer van de persen rolde, blikken we terug op de roemrijke geschiedenis van de stadskrant. Een tentoonstelling (april-mei 2018) met ‘het beste van’ biedt een verrassende kijk op het Ninove van de jaren 1980, daarnaast wordt ook een vertelavond rond dit thema georganiseerd in mei 2018. Ten tweede is het een digitaliseringsproject, waarbij ‘t Klokzjiël op MADEinDENDERLAND.be publiek ter beschikking wordt gesteld.

Wanneer: april-mei 2018

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

AALST / Voordracht ‘De Zivilarbeiter. De slaven van de Groote Oorlog’ – Forum Aalst Historiek

130-wailly-jan-z-a-b-16-1e-comp
Voordracht door Donald Buyze rond het thema van de Belgische opgeëisten tijdens de Eerste Wereldoorlog op 11 november 2016.

Toegekend subsidiebedrag: 183 EUR

http://forum.aalsthistoriek.be/

 


AALST / Restauratie van de reuzen ‘Iwein’ en ‘Lauretta’ – De Stopnoillekes

Restauratie van de stadsreuzen van Aalst, gekoppeld aan de ondertekening van de intentieverklaring ‘Reuzen in Vlaanderen’. De reuzen zullen tijdens de zomer van 2016 door de reuzenvereniging zelf gerestaureerd worden en tijdens het weekend van de carnavalsbeurs (24 en 25 september) zullen de gerestaureerde reuzen aan het grote publiek voorgesteld worden in het centrum van Aalst.

Toegekend subsidiebedrag: 900 EUR


LEDE / Publicatie ‘Postzegelkring Leda 50 jaar’ – Postzegelkring Leda

postzegelkringleda50jaarPostzegelkring Leda bestaat dit jaar 50 jaar en viert dit jubileum aan de hand van een competitieve postzegeltentoonstelling, de voorverkoop van nieuwe postzegeluitgiften en een ruilbeurs. Daarnaast wordt ook een boek uitgebracht over het 50-jarig bestaan van de vereniging en haar betekenis op lokaal, regionaal en nationaal vlak. Het wordt een boek rond filatelie aan de hand van de clubgeschiedenis van de postzegelkring, dat wordt voorgesteld op 22 oktober 2016.

Toegekend subsidiebedrag: 240 EUR

http://www.postzegelkringleda.be/


AALST / 60 jaar Alkuone in een boek – Kunstgroep Alkuone

foto-alkuone-grotemarktIn 2017 bestaat kunstgroep Alkuone 60 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum wil de groep samen met stichter en ere-voorzitter Oscar Van Malder een boek uitbrengen over de geschiedenis van de groep. In het boek zullen interviews, getuigenissen, anekdotes, weetjes, afbeeldingen en foto’s aan bod komen. Het verhaal zal chronologisch verteld worden, jaar na jaar, in relatie tot de (cultuur)historische feiten en gebeurtenissen van dat jaar. Op die manier zal de rol van Alkuone in het cultuurlandschap geschetst worden. Het boek wordt voorgesteld in mei 2017, in CC De Werf in Aalst, gekoppeld aan algemene festiviteiten voor de 60ste

Toegekend subsidiebedrag: 900 EUR

http://www.alkuone.be/


DENDERLEEUW / Nieuwe Heilig Hart kapel te Iddergem – Commissie Patrimonium Denderleeuw

joannes-kapel-hoekstraat-carrEr wordt een nieuwe kapel gebouwd in Iddergem, op de plaats waar vroeger de Heilige Johanneskapel stond (kruispunt Leliestraat-Hoekstraat). De nieuwe kapel zal opgedragen worden aan het Heilig Hart – het beeld van Het Heilig Hart uit 1934 dat eigendom is van HK Iddergem zal er een plaats krijgen. De inrichting en inwijdingsactiviteit zal plaatsvinden op Open Monumentendag (11 september 2016). De geschiedenis van het beeld, de kapel en de Heilig Hart-verering binnen Iddergem zal een plaats krijgen op een pancarte. Bezoekers op Open Monumentendag krijgen ook een flyer mee. Op die manier krijgen zowel een stukje volksdevotie als een stukje patrimonium opnieuw een plaats in het dorp.

Foto van de oorspronkelijke kapel (bouwjaar 1912, afgebroken 1992).

Toegekend subsidiebedrag: 660 EUR


AALST / Boek 125 jaar wijding Sint-Jozefkerk – SintJozef125

125jaarstjozefIn 2016 is het 125 jaar geleden dat de Aalsterse Sint-Jozefkerk werd ingewijd. Om dit te herdenken wordt een feestjaar met verschillende activiteiten georganiseerd. Eén van de speerpunten is een boek over de geschiedenis van de kerk en de parochie. Naast de geschiedenis van de kerk zullen ook een aantal katholieke rituelen belicht worden o.b.v. foto’s en archiefstukken, bv. het verloop van een klokkenwijding en een eremis. Het boek zal verschijnen in oktober 2016.

Toegekend subsidiebedrag: 900 EUR

http://www.sintjozef125.be/

 


NINOVE / De opgeëisten van 1916 in het voormalige kanton Ninove - Dienst cultuur en evenementen van de stad Ninove

Dit project focust op de opgeëisten van 1916 in het voormalige kanton Ninove en omvat volgende aspecten:

 • Historisch onderzoek door Georges Vande Winkel en Bart Merckaert
 • Themanummer in Het Land van Aalst in december 2016
 • Dit themanummer verschijnt ook als zelfstandige publicatie van de stad Ninove
 • Artikel in de Ninoofse Oorlogsgazet
 • Tentoonstelling van 7 tot 24 december 2016
 • 2 lezingen in het najaar
 • Concert door Folgazan op 10 november 2016

Toegekend subsidiebedrag: 840 EUR


AALST / 40 jaar V.VAK prijs – V.VAK (Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon)

40_jaar_vvak_prijsIeder jaar kent de VVAK een restauratieprijs toe, waarbij de eigenaars van een gebouw dat in positieve zin gerestaureerd werd in de bloemetjes worden gezet. Hiermee wil de vereniging het behoud en de herwaardering van architectonisch, historisch… waardevolle gebouwen, landschappen en stads- en dorpsgezichten… aanmoedigen.

In december 2016 wordt een fototentoonstelling georganiseerd waarbij alle bekroonde projecten van de voorbije 40 jaar in herinnering gebracht worden.

Toegekend subsidiebedrag: €480, op voorwaarde dat de tentoonstelling niet alleen onroerend erfgoed (de gebouwen) aan bod laat komen, maar ook voldoende ruimte laat voor achtergrondinformatie over de historiek ervan.

http://www.vvak.be/


LEDE / Affiches ter aankondiging van processies over heel Vlaanderen – HK Heemschut Lede

Heemschut Lede organiseert elk jaar in mei een tentoonstelling rond devotionalia. Dit jaar worden affiches ter aankondiging van processies in heel Vlaanderen tentoongesteld.

Toegekend subsidiebedrag: 120 EUR

http://home.scarlet.be/~vapeter/Heemkunde/index.html

DENDERLEEUW / 150 jaar Fanfare De Dendergalm – Commissie Patrimonium Denderleeuw

Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de muziekvereniging ‘Koninklijke Harmonie De Dendergalm’ zal de Commissie Patrimonium in samenwerking met de cultuurdienst een videoreportage laten maken over de rijke geschiedenis van deze vereniging. De reportage zal worden opgebouwd rond de figuur van René Van Varenbergh, het oudste nog levende lid van de vereniging en zo de spilfiguur in de viering over het 150-jarig bestaan. Deze reportage zal binnenkort ook te bekijken zijn via madeindenderland.be.

Partners: Cultuurdienst Denderleeuw, harmonie De Dendergalm

Wanneer: september 2015

Toegekende subsidie: 1085,50 EUR

Meer info: www.dendergalm.be

AALST / Zesde Forum-meet - Forum Aalst Historiek

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Forum Aalst Historiek haar jaarlijkse stadswandeling. Rond 10 mei wordt naar aanleiding van de stichting van het Forum een Forum-meet gehouden. Ondertussen al voor de 6e keer! De stadswandeling zal dit jaar waarschijnlijk over stadslegenden gaan.

Wanneer: zaterdag 7 mei 2016

Toegekende subsidie: 250,- EUR

Meer info:  www.forum.aalsthistoriek.be


AALST / Berichten uit Eutopia - vzw De Scriptomanen

berichten_uit_utopiaIn 2016 is het 500 jaar geleden zijn dat de Engelse humanist Thomas More zijn boek “Utopia” publiceerde, een mijlpaal in de Europese geschiedenis. Het boek rolde van de persen in Leuven, maar het werd wel gedrukt door de beroemde Aalstenaar Dirk Martens, die niet alleen in zijn geboortestad drukateliers bezat, maar ook in Leuven en Antwerpen.

Om deze gebeurtenis in de kijker te plaatsen wil vzw De Scriptomanen een project opzetten met verschillende deelaspecten. Benevens het uitgeven van een boek “Berichten uit Eutopia” met teksten van cursisten van de Academie voor Podiumkunsten, in een redactie van docent literaire creatie en auteur Patrick Bernauw, denken ze onder meer aan:

 • een tentoonstelling met muzikale soundscapes rond het thema “Eutopia” in de schuilkelders onder de Academie voor Podiumkunsten;
 • het organiseren van “flashmobs”;
 • het ophangen van affiches met teksten geïnspireerd door leven en werk van humanisten als Martens, More maar ook hun vriend Erasmus; daarmee samenhangend: een poëzieroute in het stadspark;
 • het creëren van een stadsspel “Op weg naar Eutopia” dat de reeds genoemde “eutopische plekken in Aalst” met elkaar verbindt, mede geïnspireerd door de virtuele of artistieke utopie van – bijvoorbeeld – “Second Life” of het Burning Man Festival, en de teksten die in het uit te geven boek verschijnen;
 • het uitschrijven van een wedstrijd voor de scholen (secundaire school, basisschool) die worden uitgenodigd mee te spelen met een op maat gemaakte (speels educatieve) versie van het stadsspel, door op een creatieve manier te werken rond thema’s als Dirk Martens of (E)Utopia.

Partners: Academie voor Podiumkunsten Aalst, Schrijverspunt Nederland, Stedelijk Museum, CC De Werf, bibliotheek…

Wanneer: 2016

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

Meer info: www.scriptomanen.org/2016/05/berichten-uit-utopia-het-utopisch.html


WELLE / Expo ‘Het straatbeeld vroeger en nu - Heemkundige Kring Wallo Welle

expo_onsdorpDeze fototentoonstelling, die zowel in Denderleeuw, Iddergem, als Welle georganiseerd wordt, wil aan de hand van oude en recente foto’s tonen hoe het straatbeeld de afgelopen decennia is gewijzigd. Om de betrokkenheid van de inwoners te verhogen, werd voorafgaand aan de expo een fotowedstrijd gelanceerd, waarbij mensen werden opgeroepen hun oude foto’s ‘na te spelen’. De foto’s van de fotowedstrijd, aangevuld met oude en recente foto’s van verzamelaars en heemkundige kringen, brengen tijdens de tentoonstelling het veranderende straatbeeld naar voren. Dankzij de anekdotes van inwoners krijgt de expo ook een verhalend karakter.

Partners: Commissie Patrimonium Denderleeuw, Cultuurdienst Denderleeuw, Heemkundige Kring Iddergem

Wanneer: zomer en najaar 2015

Toegekende subsidie: 1085,50 EUR

Meer info: www.denderleeuw.be


AALST / Impulsen voor Sint-Antoniusviering 2016 - Heemkundige Kring De Faluintjes

antonius_vlagHeemkundige Kring De Faluintjes wil de Sint-Antoniusviering, voor Herdersem één van de belangrijkste terugkerende elementen van immaterieel cultureel erfgoed voor het dorp, mee ondersteunen en het feest hernieuwde impulsen geven. In 2016 wil de Heemkundige Kring hiervoor twee (borgings)acties ondernemen.Eertijds was het meer de gewoonte dan nu om tijdens feestelijke momenten de woning te bevlaggen. Om rond de Sint-Antoniusviering te communiceren en te sensibiliseren wil Heemkundige Kring De Faluintjes daarom vlaggen laten drukken en deze uitdelen aan de bewoners in de dorpskern van Herdersem. Een bevlagd Herdersems dorpscentrum zorgt voor een feestelijk samenhorigheidsgevoel, wat de Sint-Antoniusviering enkel ten goede kan komen.

De heemkundige kring wil tijdens de Sint-Antoniuskermis een semiprofessionele fotograaf ook de opdracht te geven  de tradities en rituelen van de Antoniusviering vast te leggen op de gevoelige plaat. Op die manier documenteert en borgt de kring deze traditie voor het nageslacht.

Partners: Sint-Antoniusgilde, dorpsraad Herdersem

Wanneer: zaterdag 16, zondag 17 en maandag 18 januari 2016

Toegekende subsidie: 1500,- EUR

Meer info: www.defaluintjes.be

AALST / Informatiebordjes streekeigen fruit en hop - Lyceum Aalst

naambordjes-fruit-lyceum-013De voorbije seizoenen zorgde de werkgroep van het Lyceum voor de verwerving en aanplanting van een aantal verdwenen geachte perensoorten en hopvariëteiten uit de streek. Deze soorten werden op de schoolcampus aangeplant, zodat zowel de eigen leerlingen als bezoekers ermee kunnen kennismaken. Om deze vergeten vorm van erfgoed nog efficiënter onder de aandacht te brengen van een ruimer publiek werden deze zomer duurzame, educatieve bordjes geplaatst die summiere info over de betrokken planten bevatten. Dezelfde informatie wordt ook gebundeld in een brochure.

Partners: Nationale Boomgaardenstichting vzw, Stad Aalst, VVV De Faluintjes, huisbrouwerij Belleketels, Hopproject Faluintjes, Oud-leerlingenbond Lyceum, Vriendenkring Lyceum.

Wanneer: zomer 2015

Toegekende subsidie: 308,- EUR

Meer info: www.lyceum-aalst.be

AALST / Publicatie ‘Gijzegem in de regionale pers van 1845 tot 1976 - Hans Van Gysegem

boek-gijzegemHans van Gysegem stelde een boek samen met als titel ‘Gijzegem in de regionale pers van 1845 tot 1976’. Het boek bevat een bloemlezing van circa 585 persartikels die verschenen in de regionale pers vanaf 1845 tot en met 1976 met betrekking tot belangrijke en minder belangrijke (maar daarom niet minder interessante) onderwerpen. Waar mogelijk werden gepaste en zelfs een aantal nog nooit gepubliceerde foto’s geplaatst bij de persartikels. Ook werden, om het tijdsbeeld te benadrukken, her en der reclame-advertenties uit de betreffende periodes weergegeven.

Het boek telt 303 bladzijden en omvat 585 persartikels met 160 foto’s. de publicatie op A4-formaat is in kleurdruk, heeft een hoogwaardige papierkwaliteit en een zachte kaft.

Partners: Davidsfonds Gijzegem

 Wanneer: december 2015

 Toegekende subsidie: 500,- EUR

AALST / Publicatie ‘Ik werkte bij den Amylum. Van familiebedrijf tot wereldleider - Syral Belgium

boek-amylumSyral Belgium werkte aan een boek over de geschiedenis van het eiland Chipka en de geschiedenis van de fabriek. Op die manier wordt een belangrijk stuk van het Aalsterse industriële erfgoed gedocumenteerd.

Op 15 december 2015 wordt het boek voorgesteld aan (ex-)werknemers van de fabriek. Het boek zal terug te vinden zijn in de Aalsterse bibliotheken en in de boekhandel.

Wanneer: de publicatie werd op 15 december 2015 voorgesteld

Toegekende subsidie: 400,- EUR

Meer info: www.tereos-syral.be

AALST / Tentoonstelling 125 jaar Sint-Jozefskerk - SintJozef125

In 2016 zal het exact 125 jaar geleden zijn dat de Aalsterse Sint-Jozefkerk werd ingewijd. Om dit te herdenken wordt er een feestjaar georganiseerd, met tal van activiteiten. Een van de speerpunten is de tentoonstelling die de geschiedenis van de kerk en de parochie wil belichten.

De bezoekers maken in de eerste plaats kennis met de geschiedenis van de Sint-Jozefkerk en met de kunstschatten die zich in deze kerk bevinden. Maar de bezoeker leert ook over rituelen en gebruiken die verbonden zijn aan de kerk, maar die intussen onbruik zijn geraakt.

Aan de hand van foto’s, documenten en voorwerpen krijgt de bezoeker een inzicht in de in onbruik geraakte Katholieke rituelen uit de 19de en 20ste eeuw. Wat is het verhaal achter de obiit die op de kerkzolder werd gevonden? Hoe werden de kerklokken van de Sint-Jozefkerk gewijd? Hoeveel volk bracht een eremis op de been en wat was dat precies? Deze en tal van ander onderwerpen zullen op de tentoonstelling op een heldere manier worden uitgediept.

Partners: Parochiale verenigingen Sint-Jozefkerk, Davidsfonds Aalst, …

Waar: Sint-Jozefkerk, Esplanadeplein, Aalst

Wanneer: de tentoonstelling wordt georganiseerd in de Sint-Jozefkerk en loopt van Erfgoeddag 2016 (22 april) tot 15 mei 2016

Toegekende subsidie: 450,- EUR

Meer info: www.sintjozef125.be

ERPE-MERE / Van kermiskoers tot Tour de France - Heemkundige Kring Erpe-Mere

In 2016 organiseert Heemkundige Kring Erpe-Mere de ontmoetings- en studiedag voor heemkundigen uit Oost-Vlaanderen. In het kader van het Lucien Van Impejaar in Erpe-Mere werd gekozen voor het thema ‘Wielrennerij’.

’s Morgens wordt het thema wielrennerij aan de hand van twee lezingen tot in de puntjes uiteengezet. In de namiddag kan je dan weer kiezen voor een wandeling, bustour of een filmvertoning. En tussendoor wordt je in de watten gelegd met koffie, een lekkere lunch en –na de uitreiking van de Reinaertprijs- een afsluitende receptie. Een boeiend en gevarieerd dagprogramma dus, voor alle heemkundigen en geïnteresseerden in het thema. Iedereen welkom!

Partners: Heemkunde Oost-Vlaanderen en Cultuurdienst Erpe-Mere

Waar: Gemeentelijk Administratief Centrum Steenberg, Erpe-Mere

Wanneer: 15 mei 2016

Toegekende subsidie: 750,- EUR

Meer info: www.heemkunde-erpe-mere.be


AALST / Wedstrijd: Mijnzegel ‘vredeplein’/Marc De Bruyn - Philatelia Alosta

De Koninklijke Postzegelkring Philatelia Alosta brengt net als elk jaar een nieuwe postzegel uit. Dit jaar staat het Oorlogsmonument op het Aalsterse Vredeplein in de kijker. Het monument is een ontwerp van Marc De Bruyn. Als jonge man van 32 won hij de internationale wedstrijd voor het oprichten van een monument op dat plein. Het werd een werk opgedragen aan zowel de burgerlijke als de militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Het monument zal nu dus vereeuwigd worden in een postzegel. Maar daarnaast organiseert de postzegelkring ook een wedstrijd. Maak een persoonlijke en unieke foto van het oorlogsmonument en maak kans op een mooie prijs. Want uit alle inzendingen zal Lieve Walgraeve, echtgenote van Marc De Bruyn, de winnende foto kiezen. De winnaar krijgt een origineel aquarel van de hand van Marc De Bruyn. 

Wanneer: zaterdag 12 december 2015

Toegekende subsidie: 300,- EUR

Meer info: micaal@telenet.be, antoine.use@telenet.be of via de Facebookpagina

 

 

Periodieke publicaties met subsidies