Erfgoeddag 2019: hoe maakt u het?


Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen dus.

Erfgoeddag is een feest voor jong en oud. Daarom kunnen kinderen dit jaar op elke locatie waar een activiteit doorgaat een ‘ambachtsproef’ uitvoeren. Het gaat om een kleine opdracht, quiz of iets dergelijks. Indien ze de proef tot een goed einde brengen krijgen ze een stempel op hun spaarkaart. Om de spaarkaart te vullen moeten ze drie verschillende proeven doen. Op sommige locaties zijn er meerdere proeven uit te voeren. Een volle spaarkaart kunnen ze op elke Erfgoeddag locatie uit onze regio inruilen tegen een leuke ambachtelijke verrassing. De stand waar je de ‘ambachtsproef’ kan uitvoeren is te herkennen aan het spaarkaart logo.

Hieronder vind je een overzicht van alle Erfgoeddag activiteiten in Denderland. Op de kaart zie je de geografische verspreiding van de activiteiten. Daaronder staan alle activiteiten in detail. Een papieren brochure met alle Erfgoeddagactiviteiten kan je vinden bij de deelnemers, in bibliotheken en culturele centra en gemeentediensten. Vraag er naar! Je kan ook altijd een papieren brochure aanvragen bij Erfgoedcel Denderland. De brochure is ook hier digitaal te bekijken: Brochure 2019.


AALST / Oude en hedendaagse ambachten in en rond de Sint-Martinuskerk - Stad Aalst i.s.m. kerkfabriek Sint-Martinus

De Sint-Martinuskerk telt vele gilde- en ambachtsaltaren met een grote rijkdom aan kunstwerken en archiefdocumenten. We plaatsen acht van deze altaren in de kijker door er telkens één erfgoedobject uit te lichten. Daarna trekken we de stad in en gaan we langs bij ambachtelijke handelaars van vandaag. We maken kennis met familiebedrijven die het vakmanschap van generatie op generatie doorgeven. Op Erfgoeddag openen de handelaars uitzonderlijk de deuren van hun atelier en genieten bezoekers van verschillende demonstraties, proevertjes en verhalen.

PRAKTISCH

Doorlopend van 11u tot 17u.

 • Locatie:Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein 5 – 9300 Aalst & Binnenstad Aalst
 • Organisatie: Stad Aalst i.s.m. kerkfabriek Sint-Martinus
 • Gedeeltelijk toegankelijk – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – De vaste collectie is gratis te bezoeken – Dit is een kindvriendelijke activiteit – Er is parking vlakbij de activiteit.


AALST / 50 jaar Internationaal Folkloristisch Oogstfeest de Pikkeling: oude ambachten in de kijker - VVV De Faluintjesstreek i.s.m. Heemkundige Kring De Faluintjes

Het Internationaal Folkloristisch Oogstfeest De Pikkeling bestaat dit jaar precies 50 jaar! En dat moet uiteraard gevierd worden. Kom naar Hoeve De Croes, een van de Pikkelinghoeves, waar we de oude oogstambachten in de kijker zetten. Geef je ogen de kost en proef natuurlijk ook eens van de lokale streekproducten.

PRAKTISCH

Doorlopend van 14u tot 18u.

 • Locatie: Hoeve De Croes, Achterstraat 8 – 9310 Meldert (Aalst)
 • Organisatie: VVV De Faluintjesstreek i.s.m. Heemkundige Kring De Faluintjes
 • Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers -Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – Dit is een kindvriendelijke activiteit – De activiteit focust op cultureel erfgoedzorg – Er is parking vlakbij de activiteit.


AALST / Hoe maakt u het? - Heemkundige kring Denderland

Oude foto’s, voorwerpen, boeken en illustraties brengen verschillende oude beroepen bijna letterlijk weer tot leven. Laat je meevoeren en ontdek schitterend vakmanschap!

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 17u.

 • Locatie: Pastorij Hofstade, Hoogstraat 48 – 9308 Hofstade (Aalst)
 • Organisatie: Heemkundige kring Denderland
 • Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers


DENDERLEEUW / Ambachtenmarkt - Gemeente Denderleeuw

Heb je groene vingers of ben je een creatief talent? Kunnen een streekbiertje en een ambachtelijke ovenkoek je wel bekoren? Kom dan zeker langs op de gezellige ambachtenen bloemenmarkt. Probeer zelf het vlechten van een mandje uit bij mandenvlechter Pieter, bewonder de talenten van steenkapster Martine en stel vragen aan houtbewerkers François en Patrick. Daarnaast kan je ook terecht op de markt voor demonstraties van handwerk, pyrografie op hout, decoupage en macramé met jutte. Kortom, voor ieder wat wils! Ook voor kinderen zijn er allerlei workshops, van vilten tot vlaai bakken.

Workshops voor kinderen:

 • Monsters in keramiek maken (van 15 tot 16.30 uur, voor kinderen van 6 – 12 jaar).
 • Maak je eigen rugzakje of geldbeugel (workshop “rugzak maken” van 14.30 – 16.00 uur, workshop “geldbeugel maken” van 16.30 – 18.00 uur, voor kinderen van 10 – 14 jaar).
 • Echte Aalsterse vlaai bakken (van 14.30 tot 15.30 uur, voor kinderen van 6 – 12 jaar).

De workshops zijn gratis. Schrijf je wel op voorhand in via vrijetijd@denderleeuw.be, want de plaatsen zijn beperkt.

PRAKTISCH

Doorlopend van 14u tot 18u.

 • Locatie: De Palaver, Seringenlaan 1 – 9470 Denderleeuw
 • Organisatie: Gemeente Denderleeuw
 • Geheel toegankelijk – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – Dit is een kindvriendelijke activiteit – De activiteit focust op cultureel erfgoedzorg – Er is parking vlakbij de activiteit – Er is eet- en/of drinkgelegenheid op de locatie van de activiteit.


ERPE-MERE / Artisanaal Erpe-Mere in Aaigem - Gemeente Erpe-Mere i.s.m. Hoeve Van Den Bossche

Hoe worden artisanale frisco’s gemaakt? Volg een demonstratie of geniet van een ijsje of een coupe op het terras. Ignace Verhoeven laat je tegelijk kennismaken met ‘het potten draaien’. Bovendien krijg je de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan. Onze lesgever-keramist stelt ook eigen werken tentoon.

Korte demonstraties artisanale frisco’s maken om 11 uur, 13 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur. Workshop ‘potten draaien’ is doorlopend.

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 17u

 • Locatie: Hoeve Van Den Bossche, Aaigemdries 11 – 9420 Aaigem ( Erpe-Mere)
 • Organisatie: Gemeente Erpe-Mere i.s.m. Hoeve Van Den Bossche
 • Geheel toegankelijk – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – Dit is een kindvriendelijke activiteit – Er is parking vlakbij de activiteit – Er is eet- en/of drinkgelegenheid op de locatie van de activiteit.


ERPE-MERE / Artisanaal Erpe-Mere in Mere - Gemeente Erpe-Mere

Vier vakmensen stellen je een reeks oude ambachten voor. Bij molenaar Johan De Punt ontdek je welk gereedschap de timmerman, kuiper, kliever, klompenmaker en molenmaker gebruikten om hout tot een afgewerkt product te maken. Leer hoe je kousen moet breien bij Ria Witvrouwen of ontdek de geheimen van het steenkappen van Emile Van De Voorde. Van het looien van visleer tot het maken van Himmeli’s of het met de hand naaien van een lederen etui, Anmie Geeraerts en Joris Delclef tonen het allemaal. Je kan bij hen ook een workshop volgen!

Workshops om 11 uur: Himmeli (duur: 1u) en 13 uur: een lederen etui handnaaien (duur: 2u). Vooraf in te schrijven. Voor info over de workshops kan u mailen naar maison.delclef@gmail.com of via https://www.facebook.com/MaisonDelclef/.

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 17u

 • Locatie: Ontmoetingscentrum Mere, Nieuwstraat 13 – 9420 Mere (Erpe-Mere)
 • Organisatie: Gemeente Erpe-Mere
 • Geheel toegankelijk – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – Dit is een kindvriendelijke activiteit – Er is parking vlakbij de activiteit.


ERPE-MERE / Artisanaal Erpe-Mere in Burst - Gemeente Erpe-Mere

Kantwerk, Brusselse kant, lace of lintjeskant bood ooit werk aan tientallen thuiswerksters. Anders dan vroeger wordt nu gebruik gemaakt van een brede waaier aan naaldkantsteken en een grotere verscheidenheid aan witte en gekleurde lintjes; gemaakt van katoen, synthetische stoffen en zijde. Rita De Knijf en Willy De Clercq tonen je de kneepjes van het vak!

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 17u.

 • Locatie: Buurthuis Burst, Sint Maartenstraat 28 – 9420 Burst (Erpe-Mere)
 • Organisatie: Gemeente Erpe-Mere
 • Geheel toegankelijk – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – Dit is een kindvriendelijke activiteit – Er is parking vlakbij de activiteit.


LEDE / 100 jaar Mesen in Lede - Gemeente Lede

Na de Eerste Wereldoorlog werd het domein Markizaat in Lede aangekocht door het Koninklijk Gesticht van Mesen. De eerste schoolkinderen kwamen aan in 1919. Met een eigen boerderij op het domein was de school grotendeels zelfvoorzienend. Op Erfgoeddag ontdek je alles over de ambachten die er werden uitgevoerd en aangeleerd. Houtdraaier Robert Piccart zal hier ook aanwezig zijn. Hij toont hoe hij de cadeautjes voor de ambachtelijke jeugdactiviteiten maakte.

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 18u.

 • Locatie: Domein Markizaat, Kasteeldreef – 9340 Lede
 • Organisatie: Gemeente Lede
 • Gedeeltelijk toegankelijk – Dit is een kindvriendelijke activiteit – Er is parking vlakbij de activiteit – Er is eet- en/of drinkgelegenheid op de locatie van de activiteit.


LEDE / Ken jij de goudsmid? - Natascha Mattens

Goudsmeden is een eeuwenoud ambacht, met tal van technieken en gebruiken. Maar wat houdt het beroep precies in? Maak kennis met de traditionele technieken voor het maken van juwelen in edele metalen. Je ziet onder meer hoe zilver gesmolten wordt en tot draad wordt getrokken, hoe je open ringetjes of jumprings maakt en hoe je ringetjes dicht soldeert om er zo een ketting van te maken.

Demonstratie om 11 uur: van zilver smelten tot draad trekken, 14 uur: jumprings maken en 16 uur: solderen. Na de demonstraties kan je vrij vragen stellen over de technieken en de materialen.

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 17u.

 • Locatie: Atelier Natascha Mattens, Barrevoetsehoek 74 -9340 Lede
  • Het atelier bevindt zich achter het huis. Je kan gewoon de oprit oplopen.
 • Organisatie: Natascha Mattens
 • Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – De vaste collectie is gratis te bezoeken – Toegankelijkheid: gedeeltelijk.

LEDE / Ambachtelijk malen in de Fauconniersmolen - Provinciaal Molencentrum MOLA

De Fauconniersmolen rolt de zeilen open, hijst de feestvlaggen en zet de meelschuif open. De molenaars en molengidsen ontvangen je met open armen en zetten het ambacht van de steenscherper in de kijker met demonstraties. Er zijn doorlopend gratis rondleidingen en bij voldoende wind ook maaldemonstraties. Vraag gerust een zakje meel om thuis mee aan de slag te gaan!

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 18u.

 • Locatie: Fauconniersmolen, Grote Steenweg 41 – 9340 Oordegem (Lede)
 • Organisatie: Provinciaal Molencentrum MOLA
 • Gedeeltelijk toegankelijk – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – De vaste collectie is gratis te bezoeken – Dit is een kindvriendelijke activiteit – Er is parking vlakbij de activiteit.

LEDE / Wandel je mee met Martinus? - Pasar Wetteren-Lede

De Martinusroute is een pelgrimsroute langs diverse Martinuskerken tussen Utrecht en Tours. Op Erfgoeddag wandelen we het traject tussen Aalst en Massemen in (totaal 25 km). Starten doen we aan de Sint-Martinuskerk in Aalst, het eindpunt is de kerk van Massemen. Wie wenst kan ook aansluiten in Lede (totaal 16 km). In de kerken ontdekken we prachtige staaltjes van vakmanschap, gemaakt door echte ambachtslieden.

PRAKTISCH

Start aan de Sint-Martinuskerk van Aalst om 9 uur. Aansluiten kan in Lede om 12 uur. Er wordt een bus ingelegd om wandelaars terug naar Aalst en Lede te brengen. De bus vertrekt in Massemen om 18 uur.

Inschrijven voor deze activiteit is verplicht! Stuur een mailtje naar toerisme@wetteren.be
– Deelnemen kost €5 (incl. 2 consumpties onderweg)
– Deelnemen en gebruik maken van het busvervoer: €10 (incl. 2 consumpties onderweg)

WANNEER

9.00 uur aan de Sint-Martinuskerk Aalst
12.00 uur aan het Markizaat te Lede
18.00 uur aan Dorpsplein Massemen

 • Locatie: Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein 5 – 9300 Aalst of Domein Markizaat, Kasteeldreef – 9340 Lede
 • Organisatie: Pasar Wetteren-Lede
 • Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens – Er is eet- en/of drinkgelegenheid onderweg.

NINOVE / Ninoofs vakmanschap - Stad Ninove

In Ninove zet de Erfgoedraad een tentoonstelling rond vakmanschap op poten. Deze wordt vergezeld door een heuse ambachtenmarkt. Lokale vakmensen tonen hier niet alleen hun afgewerkte producten, maar ook hoe ze daartoe komen. De jongsten kunnen zich helemaal laten gaan tijdens leuke DIY-workshops. Tot slot neemt de VVV je mee op wandel doorheen het ambachtelijke verleden van de stad!

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 18u.

De VVV activiteit start om 14.00 uur aan buurthuis Berdam.

 • Locatie: Buurthuis Berdam (voormalige Sint-Theresiakerk), Edingsesteenweg 2 – 9400 Ninove
 • Organisatie: Stad Ninove
 • Gedeeltelijk toegankelijk – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – Dit is een kindvriendelijke activiteit – De activiteit loopt verder na Erfgoeddag, tot 5 mei – De activiteit focust op cultureel erfgoedzorg – Er is parking vlakbij de activiteit.

NINOVE / Malen in de historische molens van Ninove - Molenaars Ninove

Op Erfgoeddag gooien de drie nog maalvaardige molens van Ninove de deuren open voor jong en oud. Op de Fonteintjesmolen in Meerbeke, de Molen Ter Zeven Wegen in Denderwindeke en de Wildermolen in Appelterre leer je het ambacht van de molenaar kennen. Je kan er een hele dag lang terecht voor maaldemo’s, kindvriendelijke rondleidingen en verkoop van (bio)meel.

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 18u.

 • Locaties:
  • Fonteintjesmolen (Stenebrug 71 – 9400 Ninove)
  • Molen ter Zeven wegen (Molenstraat 1 – 9400 Ninove)
  • Wildermolen (Wilderstraat 97 – 9400 Ninove)
 • Organisatie: Molenaars Ninove
 • Gedeeltelijk toegankelijk: Watermolen ‘Fonteintjesmolen’ is te bezoeken op het gelijkvloers. Windmolens ‘Molen ter Zeven Wegen’ en ‘Wildermolen’: enkel toegankelijk via een hoge trap. – Een ambachtsman of –vrouw zette mee de schouders onder deze activiteit – Dit is een kindvriendelijke activiteit – De activiteit focust op cultureel erfgoedzorg – De activiteit loopt verder na Erfgoeddag – Er is parking vlakbij de activiteit – Er is eet- en/of drinkgelegenheid op de locatie van de activiteit. Enkel bij Fonteintjesmolen

HAALTERT / Oiljtert oe eje da gemokt? - Gemeentebestuur Haaltert

Kant was ooit een bloeiende nijverheid in Haaltert. Ook vandaag kan je het nog aanleren bij Hobbyclub De Bezige Bijtjes. In twee workshops leer je alles over kantklossen en keramiek maken. Want zo maakten we het. In het Mini Museum Mussenzele worden de werkjes van de workshops tentoongesteld. Maak van de gelegenheid gebruik om dit museum te bezoeken!

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 18u.

 • Locatie: Mini Museum Mussenzele, Mussenzele 1 – 9450
  Haaltert
 • Organisatie: Gemeentebestuur Haaltert, in samenwerking met Hobbyclub De Bezige Bijtjes, Mini Museum Mussenzele en Atelier Shari
 • De vaste collectie is gratis te bezoeken – Dit is een kindvriendelijke activiteit – Er is parking vlakbij de activiteit – Toegankelijkheid: geheel