Erfgoeddag 2018: KIEZEN


Op zondag 22 april 2018 ligt de keuze voor de hand: Erfgoeddag.

Het thema van Erfgoeddag 2018 is immers: KIEZEN . Aangezien er dit jaar lokale verkiezingen worden gehouden is dit op het eerste zicht een logisch vertrekpunt. Daarnaast wil Erfgoeddag echter ook oproepen om te kiezen voor cultureel erfgoed. Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wordt bijgehouden? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk? Hoe kunnen we ervoor kiezen om het lokale erfgoed in de kijker te zetten? Hieronder vind je een overzicht van alle Erfgoeddag activiteiten in Denderland. Alle activiteiten zijn zoals steeds gratis.

Een papieren brochure met alle Erfgoeddagactiviteiten kan je vinden bij de deelnemers, in bibliotheken en culturele centra en gemeentediensten, … Vraag er naar! Je kan ook altijd een papieren brochure aanvragen bij Erfgoedcel Denderland. De brochure is ook hier digitaal te bekijken: Brochure 2018.


AALST / 50 jaar oogstfeest De Pikkeling / Scandag - VVV De Faluintjesstreek, i.s.m. Heemkundige Kring De Faluintjes en Erfgoedcel Denderland

In 2019 viert VVV De Faluintjesstreek 50 jaar Pikkeling! Dit oogstfeest groeide doorheen de jaren uit tot een ware publiekstrekker waar veel streekgenoten talloze mooie herinneringen aan bewaren. Dit roemrijke verleden mag dus zeker niet verloren gaan. VVV De Faluintjesstreek, Heemkundige Kring De Faluintjes en Erfgoedcel Denderland zijn daarom op zoek naar bronnen over dit traditionele feest in Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel.

Daarbij hebben we jouw hulp nodig. Heb jij waardevol materiaal rond het verleden van de Pikkeling? Bezit je nog oude foto’s, documenten of verhalen van één van de edities van het oogstfeest? Laat je beeld- of archiefmateriaal dan digitaliseren en je verhalen optekenen! Op Erfgoeddag zijn medewerkers aanwezig in het Waterkasteel van Moorsel  met scanners en laptops. We digitaliseren je materiaal onmiddellijk zodat je je kostbare herinneringen meteen weer mee naar huis kan nemen. Ondertussen kan je gezellig met een hapje en drankje herinneringen ophalen aan de tijd van toen, of ’s ochtends de lezing over de politieke geschiedenis van Moorsel van de heemkundige kring volgen.

Ga alvast op zoek in oude schoendozen, lades of op zolder naar beelden, getuigenissen, overblijfselen van het oogstfeest. Zo maken we het landelijke cultureel erfgoed van de faluintjesgemeenten zichtbaar en toegankelijk, o.a. op MADEinDENDERLAND.be.

PRAKTISCH

Doorlopend van 10u tot 16u.

 • Locatie: Orangerie van het Waterkasteel – Karel van Croydreef – 9310 Moorsel
 • Organisatie: VVV De Faluintjesstreek – de-pikkeling.be
 • Contact op Erfgoeddag: 0474 47 13 43
 • De activiteit loopt verder na Erfgoeddag – Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers

 


AALST / De politieke geschiedenis van Moorsel - Heemkundige Kring De Faluintjes, i.s.m. VVV De Faluintjesstreek

Op Erfgoeddag vertelt bestuurslid Fred Van Biesen van Heemkundige Kring Faluintjes over de politieke geschiedenis van Moorsel. Hoe verliepen de verkiezingen in de 19e en 20e eeuw in Moorsel? Wat waren de gevolgen voor de lokale politiek? Na deze lezing heeft de Moorselse politiek geen geheimen meer voor jou.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Lucie Moens. Na de voordracht wordt de aanwezigen een hapje en een drankje aangeboden.

 

PRAKTISCH

Ontvangst vanaf 10u. De lezing start om 10u15.

 • Locatie: Orangerie van het Waterkasteel – Karel van Croydreef – 9310 Moorsel
 • Organisatie: Heemkundige Kring De Faluintjes – defaluintjes.be
 • Contact op Erfgoeddag: 0486 52 53 23
 • Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers

 


AALST / Horen, zien en kiezen. Erfgoedverhalen in de Sint-Martinuskerk - Stad Aalst i.s.m. Kerkfabriek Sint-Martinus en Academie voor Podiumkunsten Aalst

In de Sint-Martinuskerk van Aalst focussen we tijdens Erfgoeddag op het immateriële erfgoed van de site. Bezoekers kunnen kiezen voor hun favoriete erfgoedverhaal: hoe Rubens in contact kwam met de hophandelaars en voor hen een groot altaarstuk maakte, hoe Daens vanop de preekstoel de gelovigen aansprak, hoe Dirk Martens ook na zijn dood nog geroemd werd en er een groot grafmonument voor hem werd opgericht, hoe sterk de Sint-Maartenstraditie nog leeft in Aalst, welke fases een kind doorliep bij het intreden bij de bakkersgilde en de schade die de brand heeft aangericht aan de kerk in 1947.

Met behulp van levensgrote, kartonnen figuren en bijhorende geluidsboxen word je als bezoeker doorheen de Sint-Martinuskerk geleid en krijg je bij elke figuur een bijhorend verhaal te horen. Je kan ervoor kiezen om één verhaal of meteen alle verhalen te beluisteren. Op het einde kies je jouw favoriete erfgoedverhaal.

Een beperkt aantal bezoekers kan zich ook inschrijven voor een exclusief bezoek aan de stellingen. Daar kan je het verhaal over de brand van 1947 horen. Meer informatie hieromtrent vind je op www.sintmartinuskerk.be.

PRAKTISCH

De interactieve rondleiding is vrij te bezoeken van 12u tot 17u.

 • Locatie: Sint-Martinuskerk Aalst – Priester Daensplein – 9300 Aalst
 • Organisatie: Stad Aalst – sintmartinuskerk.be
 • Contact op Erfgoeddag: 053 72 38 80
 • De vaste collectie is gratis te bezoeken – Er is parking vlakbij de activiteit – Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers


AALST / DNAalst: over gemaakte en toekomstige keuzes - 't Gasthuys, Stedelijk Museum Aalst

Wat weet jij over het DNA van Aalst en de Aalstenaar? De tentoonstelling DNAalst belicht het verhaal van de stad en haar deelgemeenten met aandacht voor de verschillende aspecten die het karakter en eigenheid (het DNA) van Aalst uitmaken. Je komt meer te weten aan de hand van 8 grote thema’s: situering van de stad Aalst, het bestuur en politiek in de stad, Aalst als vechtende stad, Aalst als zorgende stad, Aalst als biddende stad, Aalst als werkende stad, het dagelijks leven in Aalst en Aalst als feestende stad. Op Erfgoeddag kan je een exclusieve rondleiding volgen doorheen de tentoonstelling.

Voor de DNAalst tentoonstelling kozen de medewerkers van het museum en stadsarchief voor die 8 grote algemene thema’s. Zij kozen deze in functie van de collectie. Uiteraard hadden zij ook specifiekere onderwerpen kunnen nemen, bv. andere religies of het onderwijs in onze stad. Daarom horen we nu graag jullie ideeën.

Welke thema’s zou jij als museumbezoeker graag eens aan bod zien. Wat is voor jou een meerwaarde? Waar wil je graag meer over weten? Kies een thema of vul aan, wij bundelen jullie ideeën. Het is voer voor onze kleinere tijdelijke tentoonstellingen.

De gebouwen van het Gasthuys, in de volksmond Oud-Hospitaal, zijn sinds 1991 beschermd als historisch monument. Het is de oudste kern van Aalst van waaruit de stad zich steeds verder ontwikkelde vanaf de 12e eeuw. Kom het ontdekken tijdens Erfgoeddag

PRAKTISCH

Rondleidingen om 14u30 en 16u. Reservatie voor de rondleidingen is verplicht, via museum@aalst.be of 053 72 36 02. Reserveren kan tot 16 april.

De tentoonstelling (en bijhorende suggestieronde) is vrij te bezoeken van 14u tot 18u.

 • Locatie: ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst – Oude Vismarkt 13 – 9300 Aalst
 • Organisatie: ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst – tgasthuys.be
 • Contact op Erfgoeddag: 053 72 36 02
 • De vaste collectie is gratis te bezoeken – de activiteit loopt verder na Erfgoeddag  – gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


AALST / Gemeenteraadsverkiezingen in Hofstade - Heemkring Denderland i.s.m. Go! Internaat ’t Kasteeltje

Hoe verliepen de gemeenteraadsverkiezingen in Hofstade? Hoe werden ze georganiseerd? Welke invloed hadden ze op de lokale dorpspolitiek? Wie mocht stemmen en wie niet? Welke andere beperkingen waren er aanwezig? Hoe is dit geëvolueerd? Deze tentoonstelling tracht een antwoord te bieden op al deze vragen.

Tegelijkertijd vinden op dezelfde locatie de kasteelfeesten van Hofstade plaats. In het mooie kasteelpark worden dan tuin- en streekproducten aangeboden.

PRAKTISCH

OPGELET! Deze activiteit gaat niet door op Erfgoeddag, maar een week later, op zondag 29 april.

Doorlopend van 10u tot 18u

 • Locatie: Internaat ’t Kasteeltje – Zijpstraat 36 – 9308 Hofstade
 • Organisatie: ’t Heemkring Denderland – denderland.be
 • Contact op Erfgoeddag: 053 21 37 03
 • Er is parking vlakbij de activiteit – eet/drinkgelegenheid – gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers


LEDE / Mar(kiezen) in Lede - Culturele raad en Cultuurdienst Lede, i.s.m. de Koninklijke Heemkundige Kring Heemschut Lede

Het boek ‘Het Kasteel van Lede’ wordt op Erfgoeddag gepresenteerd samen met de opening van de geconsolideerde ruïne waar de laatste Markies heeft gewoond. Deze publicatie legt de link tussen het visuele waarneembare van de ruïne en het achterliggende verhaal van de toenmalige tijdsgeest.. Een verhaal, van de middeleeuwen tot nu, dat Lede heeft gevormd.

De ruïne van het Markizaat wordt op Erfggoeddag voor de eerste keer opengesteld voor bezoekers. Loop net als de markies naar het park langs de grote trap, aanschouw de authentieke vloertegels en wandel door de oude salons en kelders.

In de namiddag komt Archeo Loco, het poppenspel van archeoloog Dré, langs voor de kinderen.

PRAKTISCH

Van 10u tot 18u. Om 10u, 11u, 12u, 14u, 15u, 16u en 17u rondgang met gids.

Voorstellingen Archeo Loco om 14u, 14u45 en 15u30.

 • Locatie: Markizaat (naast WZC de Markizaat) – Kasteeldreef – 9340 Lede
 • Organisatie: Culturele raad en Cultuurdienst Lede  – lede.be 
 • Contact op Erfgoeddag: 0476 40 41 65
 • Eet/Drinkgelegenheid – Gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers – er is parking vlakbij de activiteit – de activiteit focust op cultureel erfgoedzorg – de activiteit loopt verder na Erfgoeddag


NINOVE / Toer der torens - Dienst cultuur Ninove, i.s.m. stadsarchief Ninove, erfgoedraad Ninove en kerkfabriek Sint-Margriet

‘Toer der Torens’ is een reizende tentoonstelling van erfgoedobjecten en kunstvoorwerpen in het bezit van de stad. De tentoonstelling passeert in zes kerken van Ninove, met aftrap op Erfgoeddag in de kerk van Neigem. Er wordt gekozen voor lokaal erfgoed door de basiscollectie in elke kerk aan te vullen met lokaal religieus erfgoed en private erfgoedobjecten uit het dorp.

PRAKTISCH

Doorlopend open vanaf 10 tot 18 uur op 21,22, 28, 29 april 2018. (Later in 2018 ook op vijf andere locaties)

Toelichting wordt door dr. Dirk Van de Perre over de architectuur en de kunstwerken gegeven om 15u en 17u.

De kapel is bereikbaar via de algemene ingang van het ziekenhuis aan de Moorselbaan. Vandaar kan je de bewegwijzering volgen.

 • Locatie: Sint-Margrietkerk – Halsesteenweg 370 – 9403 Neigem
 • Organisatie: Dienst cultuur Ninove – ninove.be
 • Contact op Erfgoeddag: 054 31 32 86
 • De activiteit loopt verder na Erfgoeddag – de activiteit focust op cultureel erfgoedzorg – er is parking vlakbij de activiteit – geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers


NINOVE / Binnen spelen, buiten spelen - vtbKultuur, i.s.m. stadsbestuur Ninove & speelgoedmuseum Mechelen

Niets is zo tijdloos en universeel als spelen en speelgoed. Maar elk speelgoed vertelt ook een verhaal: over kind zijn en de tijd waarin je kind was, over jongens en meisjes, over rijk en arm. ‘Binnen spelen, Buiten spelen’ reist spelenderwijs doorheen de tijd, van 1900 tot nu. Laat je verbazen, wordt nostalgisch en haal het kind in jezelf naar boven.

Via randanimatie zullen bezoekers worden aangemoedigd om hun favoriete speelgoed te kiezen en te beschrijven.

PRAKTISCH

Doorlopend open vanaf 10u tot 18u. De tentoonstelling loopt van 7 tot en met 29 april 2018.

 • Locatie: Oud Stadhuis – Oudstrijdersplein 6 – 9400 Ninove
 • Organisatie: vtbKultuur – vtbkultuur.be/ninove
 • Contact op Erfgoeddag: 054 31 32 86
 • Dit is een kindvriendelijke activiteit – de activiteit loopt verder na Erfgoeddag – geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers


NINOVE / Het schoonste dialectwoord van Ninove - Stadsbestuur Ninove, i.s.m.bibliotheek Ninove, erfgoedraad Ninove, werkgroep Dialectwoordenboek

Sji-sjimadam? Sjarlowie? Ne sjoekelieër va sjokkelat? Sinds Nieuwjaar 2018 zoekt Ninove naar het Schoonste Dialectwoord van Ninove, inclusief echte stemhokjes in het stadhuis en de bibliotheek. Op Erfgoeddag volgt de apotheose van de wedstrijd, met de quiz ‘Wie is de Beste Dialectklapper van Ninove?’ en de bekendmaking van het Schoonste Dialectwoord van Ninove.

PRAKTISCH

De quiz start om 16u, de bekendmaking volgt na de quiz. Inschrijven kan via 054 31 32 86.

 • Locatie: Oud stadhuis – Oudstrijdersplein 6 – 9400 Ninove
 • Organisatie: Stad Ninove – ninove.be
 • Contact op Erfgoeddag: 054 31 32 86
 • De activiteit focust op cultureel erfgoedzorg – Eet/Drinkgelegenheid – Geheel toegankelijk voor rolstoelgebruikers

NINOVE / Erfgoedwandeling: eigenzinnige keuze uit het Ninoofse erfgoed - VVV Ninove, i.s.m. dienst toerisme Ninove

“Kiezen” is het thema van Erfgoeddag 2018 en dus ook van deze erfgoedwandeling. Wij kiezen daarbij voor ons Ninoofs erfgoed in de breedste zin van het woord. Een verrassende tocht door de stad met aandacht voor eigenzinnige erfgoedverhalen, historische figuren en markante anekdotes.

PRAKTISCH

De wandeling start om 14u. Rond 17u eindigen we.

 • Locatie: Toeristisch bezoekerscentrum, Hospitaalkapel – Burchtstraat 44 -9400 Ninove
 • Organisatie: VVV Ninove – ninove.be/vvv-ninove
 • Contact op Erfgoeddag: 0477 20 47 73
 • Dit is een kindvriendelijke activiteit– Eet/Drinkgelegenheid – Gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers

NINOVE / Kiezen: digitaal of op papier - Heemkring Okegem

Een tweetal jaar geleden koos Heemkring Okegem ervoor om het eigen materiaal digitaal ter beschikking te stellen voor het grote publiek. Sindsdien is hun website uitgegroeid tot een van de meest gedocumenteerde databanken over heemkunde in de Denderstreek. Op dit digitale platform zijn niet alleen alle vroegere artikels uit het tijdschrift Mededelingen opgenomen, maar je vindt er ook een zeer uitgebreide beeldbank met foto’s, bidprentjes en andere documenten.

De Heemkring wil de keuze voor digitale ontsluiting van deze informatie op Erfgoeddag kaderen en promoten. Tevens worden de basisprincipes van het stamboomonderzoek uitgelegd.

PRAKTISCH

OPGELET! Deze activiteit gaat niet door op Erfgoeddag, maar een week vroeger, op zondag 15 april.

Doorlopend van 10u tot 17u.

 • Locatie: Buurthuis Okegem – Kouterbaan 28 – 9400 Okegem
 • Organisatie: Heemkring Okegem – heemkringokegem.be
 • Contact op Erfgoeddag: 0478 23 20 65
 • Er is parking vlakbij de activiteit – Eet/Drinkgelegenheid – Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers