Sporterfgoed


Sport en erfgoed lijken op het eerste zicht weinig met elkaar te maken, maar niets is minder waar! Veel sportverenigingen hebben een schat aan waardevolle archiefstukken (zoals afbeeldingen, affiches, uitnodigingen, brochures, ledenlijsten, uitslagen en verslagen van wedstrijden,…) of collecties (sportmateriaal, trofeeën, vlaggen, uniformen…). Vaak vertelt zo’n afbeelding of een object veel over de identiteit van de vereniging of van de sport.

In een eerste fase wordt vooral ingezet op brede sensibilisering: het is de bedoeling om zo veel mogelijk sportverenigingen hun verhaal te laten vertellen aan de hand van één afbeelding uit hun archief. Deze afbeeldingen worden gepubliceerd op MADEinDENDERLAND. Zie hieronder voor meer info over deze wedstrijd.

In een tweede fase begeleiden we een aantal sportverenigingen bij het zorgen voor hun erfgoed. Dit doen we door tips te geven voor archiefbeheer/collectiebeheer en te ondersteunen bij publieksontsluiting van het erfgoed.

Ondersteuning nodig voor het erfgoed van jouw sportvereniging? Neem contact op met ons!

In februari 2019 werd het project grondig geëvalueerd. De evaluatie kan je hier bekijken.

 

Wedstrijd “Het strafste sporterfgoed”

Sportverenigingen konden zichzelf in de kijker zetten door deel te nemen aan onze wedstrijd “Het strafste sporterfgoed”.

Alle actieve sportverenigingen uit het werkingsgebied van de Erfgoedcel Denderland (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove) konden deelnemen door ons één afbeelding van een archiefstuk of een object te bezorgen, waarmee ze het verhaal van hun vereniging, van de sport of van de leden konden vertellen. Dit kon gaan van archiefstukken zoals afbeeldingen, affiches, uitnodigingen, brochures, ledenlijsten, uitslagen, verslagen van wedstrijden,… of collecties zoals sportmateriaal, trofeeën, vlaggen, uniformen,… .

De wedstrijd liep tot 16 februari 2018. Er waren twee prijzen: een juryprijs en een publieksprijs, telkens bestaande uit een ontbijt, een sportieve erfgoedverrassing en een uitvergrote foto uit het verenigingsarchief.

Op zaterdag 26 mei nam een groep begeleiders van Eendracht Aalst de juryprijs in ontvangst. Zij wonnen een ontbijt in De Bevoorrading (Cimorné) en een initiatie balboogschieten. De Aalsterse balboogmaatschappijen Sint-Servatius, De Klauwaerts en de Waere Vrienden lieten onze winnaars niet alleen kennismaken met de rijke geschiedenis van het balboogschieten, maar ook met de technische kant van de sport. Zo gieten de schutters hun eigen kogels en zijn de wapens, waarvan een heel aantal nog uit de 19e eeuw, met de hand gemaakt. Iedereen kon zelf ook eens proberen om een vogel van de staande wip af te schieten.

De erfgoedjury, bestaande uit leden van de adviesraad van Erfgoedcel Denderland, kende Eendracht Aalst de juryprijs toe voor een leuke anekdote, die in de jaren ’60 de krantenkoppen niet haalde, maar achteraf veel werd naverteld onder de supporters.

“Albert Mayama was één van de eerste Congolese voetbalspelers in België. Eind mei 1960 kwam hij aan te Aalst waar hij tot 1962 speelde bij Eendracht Aalst. De transfer liet aanvankelijk wat op zich wachten waardoor het geduld van de Aalsterse voetballiefhebber om kennis te maken met Mayama enigszins op de proef werd gesteld. Daar op inspelende stemde Willy Bellon, een andere speler van Eendracht Aalst, toe om verkleed en zwart geschminkt in Erembodegem op de trein te stappen om dan in Aalst afgehaald te worden door vader en zoon Jean en Lucien Schellinck van touring Cars Alosta uit de Watertorenstraat. Ondertussen had men de supporters op de hoogte gebracht dat Mayama eindelijk was aangekomen in Aalst”.

 

Zaterdag 14 juli was het de beurt aan Krachtbalclub SV Osiris Aalst om de publieksprijs in ontvangst te nemen. Ze werden ‘s middags ontvangen in De Bevoorrading (Cimorné) voor een maaltijd en konden daarna genieten van een kaatswedstrijd op het Vlaams Kampioenschap op de Houtmarkt in Aalst. Ondertussen gaf Eddy Boulonne van kaatsclub Herdersem deskundige uitleg over de spelregels van deze traditionele sport.

 

 

 

De publieksprijs verliep via de Facebookpagina van Erfgoedcel Denderland: wie op 16 februari 2018 om 10u ’s ochtends de meeste likes had verzameld bij zijn afbeelding, won de publieksprijs. Met 280 likes trok de krachtbalclub aan het langste eind.

 

 

 

 

 

Erfgoedtraject voor sportverenigingen

Sportverenigingen hebben vaak meer erfgoed dan ze zelf beseffen. Wij willen hen begeleiden bij het zorgen voor dit erfgoed. Dit doen we door tips te geven voor archiefbeheer/collectiebeheer en te ondersteunen bij publieksontsluiting van het erfgoed. Dit laatste kan op verschillende manieren; zoals een publicatie of tentoonstelling naar aanleiding van een jubileum, een publieksevenement met (oud)leden en hun verhalen, een digitaliseringsproject waarbij het erfgoed ook getoond kan worden op MADEinDENDERLAND …

 

KVC Jong Lede

KVC Jong Lede is een goed voorbeeld. De club wordt dit jaar 75 jaar en werkt aan een publicatie, een tentoonstelling en een evenement met (oud-)leden. Hiervoor wordt heel wat materiaal gedigitaliseerd uit het rijke verleden van de club, dat beschikbaar wordt gemaakt op MADEinDENDERLAND.be. Ontdek hun collectie hier.

 

Koninklijke Denderbond Ninove: 125 jaar duivensport in Denderland

Aan het station in Ninove vinden we de lokalen van de Koninklijke Denderbond, een vereniging van duivenmaatschappijen die dit jaar haar 125ste verjaardag mag vieren.

Niet enkel duivenmaatschappijen uit Ninove waren aangesloten bij de Denderbond, in de oude statuten zijn tientallen maatschappijen uit de regio opgenomen zoals “Voor Recht en Vrijheid” uit Denderleeuw, “Eerlijk duurt het langst” uit Aalst, “De Rappe Duif” uit Kerksken, “Jong maar moedig” uit Welle, “Hoop van vrede” uit Lede, “De onzijdige Liefhebbers” uit Erpe en duivenmaatschappij “De Zwaluw” uit Meerbeke.

Samen met een fotograaf werd de collectie van de Koninklijke Denderbond in beeld gebracht, waaronder tal van constateurs die het technische verhaal van de duivensport van de afgelopen eeuw vertellen. De afbeeldingen zijn te raadplegen op MADEinDENDERLAND.be.