Reuzen in Denderland


Reuzen zijn een deel van de Vlaamse tradities. De reuzencultuur wordt al eeuwenlang doorgegeven van de ene generatie op de andere en is dan ook terecht erkend als element op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Samen met stad Ninove en VVV-Ninove vzw zette Erfgoedcel Denderland de reuzen uit het werkingsgebied en de bijhorende tradities in de kijker op zondag 16 september 2018.

In de voormiddag verzamelden we in de Hospitaalkapel voor een lezing rond de reuzencultuur in Vlaanderen en werden de reuzen uit Denderland en hun verhalen voorgesteld aan het publiek. De aanwezige reuzenverenigingen ondertekenden ook het erfgoedzorgplan van Reuzen in Vlaanderen vzw en werden zo toegevoegd aan de lijst van erkende reuzen.

In de namiddag verbroederden de reuzen uit de Denderende steden Aalst en Ninove tijdens een reuzenstoet. Deze stoet ging met het nodige feestgedruis en al dansend door de verkeersvrije straten van het centrum van Ninove, waar op dat moment ook autoloze zondag plaatsvond.

Tijdens deze reuzendag werd ook een brochure uitgegeven, die de Denderlandse reuzen bundelde en de reuzencultuur in de regio in de kijker plaatste.  Deze brochure is zowel op papier als digitaal te verkrijgen. Vraag voor een papieren versie na bij Erfgoedcel Denderland.