Herdenken in Denderland – 100 jaar WO I


In 2018 zal het 100 jaar geleden zijn dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2014 werd de ‘Groote Oorlog’ herdacht met plechtigheden, tentoonstellingen, vele publicaties, theaterstukken, films … Ook in 2018 zal er veel aandacht geschonken worden aan het einde van die vreselijk oorlog.

Maar hoe herdenken wij de Eerste Wereldoorlog 100 jaar na datum? De ooggetuigen zijn immers verdwenen. De verhalen die overblijven worden doorgegeven aan een volgende generatie. Langzaamaan wordt ook de Eerste Wereldoorlog een oorlog die we vooral kennen uit de les op school en de boeken & films die hierover verschenen zijn. Maar betekent dit ook dat de betekenis van de ‘Groote Oorlog’ verschuift?

Vlag van de Bond der Opgeëisten uit Outer (1916) – Collectie Stadsarchief Ninove

Erfgoedcel Denderland onderzocht hoe er vandaag herdacht wordt. Welke monumenten, naamplaten, beelden… zijn er in onze regio? Welke plechtigheden vinden er nog plaats om de Eerste Wereldoorlog te herdenken? Welke verenigingen maken werk van deze herdenkingsplechtigheden? Waarom doen zij dat? Wat betekent de ‘Groote Oorlog’ voor leden van een oud-strijdersvereniging? Voor een geschiedenisleerkracht of voor zijn leerlingen? Voor mensen met migratieachtergrond? Voor jong en oud?
Het resultaat is gebundeld in een brochure, ‘Herdenken in Denderland – 100 jaar WO I’. Deze brochure is nog op enkele plaatsen gratis te verkrijgen, maar wie wil kan hem ook hier downloaden. Aansluitend vind je hier een overzicht met alle activiteiten rond Wereldoorlog I in onze regio.
Aansluitend organiseerden we ook een lezing die het herdenken van WO I centraal stelt, op zondag 21 oktober in de feestzaal van het stadhuis te Aalst. Pieter Trogh sprak over de rol van officiële en culturele herdenkingen, meer bepaald op welke manieren de Groote Oorlog herdacht wordt en hoe traditionele plechtigheden en culturele herdenkingen evolueren. Daarna nam Pieter Serrien ons mee naar de allerlaatste dag van de Eerste Wereldoorlog.