Molenerfgoed in de kijker

Lancering educatief pakket 'Kwieke Molens'

Op dinsdag 17 mei 2016 lanceerden Erfgoedcel Denderland en Mola – het Provinciaal Molencentrum het educatief pakket 'Kwieke Molens. Water en wind in Denderland en Herzele'. Met dit kant-en-klaar educatief pakket kunnen leerlingen uit de derde graad lager onderwijs op een hedendaagse manier kennismaken met een aantal molens uit de regio, het eeuwenoude molenambacht en de belangrijke plaats die molens innemen in het landschap. Het educatief pakket, dat ontwikkeld werd in samenwerking met de studenten lager onderwijs van Hogeschool Odisee, werd voorgesteld en gelanceerd in de Kruiskoutermolen in Erpe-Mere. 24 leerlingen uit de graadklas van het vijfde en zesde leerjaar van bassischool De Grasspriet uit Erpe-Mere mochten het een eerste keer uittesten. Tegen schooljaar 2016-2017 zal het educatief pakket beschikbaar zijn in alle molens die deelnemen aan het project.

Meer info vind je op onze website.

---

Vlaamse Molendag - 29 mei

We zetten onze molens deze maand niet alleen in de kijker door de lancering van een educatief pakket voor scholen, ook het grote publiek krijgt de kans om kennis te maken met dit boeiende erfgoed. Op zondag 29 mei 2016 vindt namelijk de Vlaamse molendag plaats.  

Alle molens die deelnemen aan het project 'Kwieke Molens' zetten die dag hun deuren open. Het gaat om volgende molens:

- de Fauconniersmolen in Oordegem (Lede)

- de Kruiskoutermolen in Mere (Erpe-Mere)

- de Fonteintjesmolen in Meerbeke (Ninove)

- de Wildermolen in Appelterre-Eichem (Ninove)

- de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke (Ninove)

- de Molen te Rullegem (Herzele)

De molendag is een initiatief van Molenforum Vlaanderen vzw. Alle deelnemende molens zijn vrij te bezichtigen tussen 10 en 18 uur. De toegang is gratis. 

Met steun van Erfgoedcel Denderland

Tijdens de subsidieronde van mei 2016 keurde de Raad van Bestuur van projectvereniging Erfgoed Denderland 9 nieuwe projecten goed:

- Voordracht De Zivilarbeiter. De slaven van de Groote Oorlog– Forum Aalst Historiek

- Restauratie van de reuzen Iwein en Lauretta– De Stopnoillekes

- Publicatie Postzegelkring Leda 50 jaar– Postzegelkring Leda

- 60 jaar Alkuone in een boek – Kunstgroep Alkuone

- Nieuwe Heilig Hart kapel te Iddergem – Commissie Patrimonium Denderleeuw

- Boek 125 jaar wijding Sint-Jozefkerk – SintJozef125

- De opgeëisten van 1916 in het voormalige kanton Ninove - Dienst cultuur en evenementen van de stad Ninove

- 40 jaar VVAK prijs – VVAK

- Affiches ter aankondiging van processies over heel Vlaanderen – HK Heemschut Lede

Meer info over deze projecten vind je op onze website.

Religieus erfgoed in de regio Denderland – update!

Sinds maart 2016 zijn een dertigtal enthousiaste vrijwilligers, verdeeld over vier groepjes, aan de slag in 4 parochiekerken in onze regio. Samen inventariseren en fotograferen ze de kerkcollecties in de Sint-Martinuskerk van Erpe, de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw, de OLV-Hemelvaartkerk van Herdersem en de Sint-Jozefkerk van Erembodegem (Terjoden).

In totaal werden reeds zo'n 800 objecten geïnventariseerd! Proficiat aan onze vrijwilligers die zich hier elke week voor inzetten!

Voor de Sint-Martinuskerk in Erpe is de eindmeet bijna in zicht. De vrijwilligers die momenteel de laatste hand aan deze inventaris leggen, schuiven binnenkort door naar een nieuwe locatie. Vanaf eind juni is de kerkcollectie van de Sint-PietersBandenkerk in Erondegem immers aan de beurt!

Alle informatie over dit project vind je hier.

Erfgoednieuws via Facebook

Wist je al dat je het Stadsarchief Aalst en 't Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst sinds kort ook kan volgen via Facebook? Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Aalst en ben je benieuwd naar wat er zoal gebeurt in deze Aalsterse erfgoedinstellingen? Ga dan snel een kijkje nemen en druk op de 'vind-ik-leuk'-knop!

www.facebook.com/stadsarchiefaalst

www.facebook.com/stedelijkmuseumaalst

Ook Erfgoedcel Denderland is nog steeds actief op Facebook. Op onze pagina bundelen we voor jou het erfgoednieuws uit de regio en houden we je op de hoogte van onze eigen projecten.

www.facebook.com/erfgoedceldenderland

Vele handen maken (opnieuw) licht werk in het Aalsterse Stadsarchief! 

Een jaar na het eerste succesvol crouwdsourcingproject rond de Aalsterse militieregisters, doet het Stadsarchief Aalst opnieuw een beroep op vrijwilligers om historische bronnen te beschrijven en online doorzoekbaar te maken.  

Half april 2016 startte het stadsarchief namelijk met een tweede Vele Handen-project, deze keer rond de Aalsterse bevolkingsregisters uit de periode 1796-1881. Bijna 31.000 scans stonden bij de start van het project klaar om door vrijwilligers onder handen genomen te worden. Een maand later staat de teller al op 68 vrijwilligers die samen reeds meer dan 1700 scans hebben ingevoerd!   

Ben jij ook geïnteresseerd om hieraan mee te werken? Dat kan! Het stadsarchief is nog steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Het enige wat je hoeft te doen is deze link aanklikken. Je vindt er alle informatie over het project en kan meteen van thuis uit aan de slag!

De Groote Oorlog

Met de rug tegen de muur – Tekstaffiches W.O.I 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormden tekstaffiches het communicatiemiddel bij uitstek. Ze werden door de (bezettende) overheid gebruikt om de bevolking in te lichten over het wel en wee van de oorlog en de consequenties van de strijd voor mens en dier. Vandaag bieden deze affiches ons een uniek beeld van hoe het dagelijkse leven tijdens de bezetting verliep.  

Het cultureel- erfgoedproject “Tekstaffiches: spiegel van het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog”, dat getrokken wordt door het Gentse Stadsarchief, heeft tot doel de affiches overal in Vlaanderen te lokaliseren, ze te digitaliseren, en ze te ontsluiten naar een zo breed mogelijk publiek.

Binnen het project is het lokaliseren van de affiches afgerond en is de digitalisering volop aan de gang. Om de ontsluiting tot een goed einde te brengen is de hulp van Vele Handen nodig. Ook jij kan hier aan meewerken en zelfs van thuis uit je steentje bijdragen.  

Meer info vind je op de website van Vele Handen.   

Ook in het Aalsterse Stadsarchief worden tekstaffiches bewaard. Wie hierin wil grasduinen, kan hier terecht.

---

Het verhaal van de Ninoofse ‘oorlogsburgemeesters’ in de Ninoofse Oorlogsgazet

Sinds november 2014 verschijnt in Ninove om de drie maanden een editie van de Ninoofse Oorlogsgazet. De volgende Ninoofse Oorlogsgazet verschijnt op 15 juni. Deze editie, de zesde in de reeks al, is gewijd aan dokter Clement Behn, die burgemeester van Ninove was van 1913 tot 1941. De Ninoofse Oorlogsgazet belicht niet alleen de figuur en het leven van deze bijzondere liberale politicus, maar laat ook het wedervaren van zijn collega’s aan bod komen. Zo was er Prosper De Buyst in Neigem, die na de oorlog de verkiezingen verloor en prompt naar Frankrijk verhuisde. Daar schopten drie van zijn kleinkinderen het later ook tot ‘maire’ in hun gemeente. Burgemeester zijn zit blijkbaar in de genen!

De Ninoofse Oorlogsgazet is een uitgave van de Erfgoedraad Ninove.

Ze is te koop in het stadhuis, in het oud stadhuis en in de bibliotheek aan de prijs van 1 EUR. 

Meer info: dienst cultuur Ninove via cultuur@ninove.be of 054 31 32 87 

Neem ook een kijkje op de blog.

Week van de begraafplaatsen

28 mei – 5 juni 2016

Van 28 mei tot en met 5 juni vindt voor de veertiende keer de Europese Week van de Begraafplaatsen plaats. Ook in de regio Denderland krijgt het funerair erfgoed deze week extra aandacht.

Een overzicht van alle initiatieven over heel Vlaanderen vind je hier.

---

Ontdekkingstocht op de unieke begraafplaats van Ninove

De stedelijke begraafplaats van Ninove is een krachtig ontwerp van architect Eugene De Witte (1914-2002) uit het midden van de 20ste eeuw.  

Op deze plek vallen boeiende verhalen te rapen, van oud-strijders en  eigenaars van luciferfabrieken en brouwerijen, maar ook van bijzondere familierelaties, zoals die van de broers Karel en Jules Birmant, die in hetzelfde graf begraven liggen.  

Anne-Mie Havermans deed in opdracht van de stad Ninove een uitgebreid funerair onderzoek op de stedelijke begraafplaats. Naar aanleiding van de Week van de Begraafplaatsen leidt ze er een gegidste wandeling. Ontdek de geschiedenis van deze plek en de boeiende verhalen over het leven van de overledenen. 

 

Wanneer? Zaterdag 28 mei, 14u30 (de wandeling duurt 2 uur)

Waar? Ingang stedelijke begraafplaats, Denderhoutembaan Ninove

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via cultuur@ninove.be

---

Verfraaiing begraafplaatsen Lede 

De gemeente Lede is gestart met het verfraaien van de begraafplaatsen en het in kaart brengen van alle waardevolle graftekens. De eerste begraafplaats die onder handen genomen wordt is de begraafplaats van Lede.   

De voorziene ingrepen dragen bij aan een groene, onderhoudsvriendelijke en duurzame begraafplaats. Tegelijkertijd werd Anne-Mie Havermans, funerair experte, aangesteld om alle waardevolle graven die in aanmerking komen als beschermd monument, op te lijsten. Zij krijgt hulp van Heemschut Lede om alle graven te fotograferen en te onderzoeken.  

 De gemeente Lede (groendienst, technische dienst, cultuurdienst), Anne-Mie Havermans en Heemschut Lede geven je graag wat meer info over dit project.

 

Waar? Begraafplaats Lede, Molenbergstraat

Wanneer? Donderdag 26 mei, tussen 18u en 20u

Lucien, de man van Mere

In 2016 is het 40 jaar geleden dat Lucien Van Impe de Tour de France won. Geen enkele Belg deed hem dat sindsdien na. Dit sportieve hoogtepunt én de impressionante carrière van deze fenomenale wielrenner worden in Erpe-Mere uitbundig herdacht en stevig gevierd.  

Op vrijdag 1 juli 2016 komt sportjournalist Louis De Pelsmaker vertellen over de rijke wielercarrière van Lucien Van Impe. De avond wordt geïllustreerd met tal van oude filmpjes en veel ander beeldmateriaal.

Een organisatie van de Heemkundige Kring van Erpe-Mere in het kader van De Zomer van Lucien.

  

Waar? Zaal Patronaat, Patronaatstraat 9, 9420 Erpe-Mere

Wanneer? Vrijdag 1 juli 2016, 20 u 

Inkom: 12 EUR - Vooraf: 10 EUR

Kaarten kunnen besteld worden via bestuurhk@heemkunde-erpe-mere.be  

Meer info via de Heemkundige Kring Erpe-Mere of op de website van de gemeente Erpe-Mere

 

Ander erfgoednieuws en –activiteiten uit de regio

5de boeken-, documenten- en prentkaartenbeurs

Forum Aalst Historiek   

Waar? Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, 9300 Aalst

Wanneer? Zaterdag 9 juli 2016

http://forum.aalsthistoriek.be/

 

Driekerkenwandeling: Abdijkerk, Sint-Theresiakerk en Sint-Pieters- en Sint-Berlendiskerk Meerbeke 

VVV Ninove organiseert in het kader van de Open Kerkendagen een wandeling langs 3 Ninoofse kerken. Onderweg kom je alles te weten over hun geschiedenis en de verhalen die ermee verbonden zijn.

Waar? Vertrek aan Kerkplein Abdijkerk Ninove om 14u

Wanneer? Zondag 5 juni 2016, 14u (de wandeling duurt 3 uur)

Deelname is gratis 

Meer info over de Open Kerkendagen vind je hier.

Meer info over de activiteiten van VVV Ninove vind je hier

 

BIGFOOT: een nieuw indexeringsproject op Familysearch

Familiekunde Vlaanderen – Regio Aalst verwelkomt iedereen die wil meewerken aan dit project rond het indexeren van akten van de Burgerlijke Stand. Het project 'Bigfoot' zal toegelicht worden door Jean Huysmans van Familysearch.

Waar? Documentatiecentrum in de Crypte, Erembodegem-Dorp

Wanneer? Donderdag 26 mei, 14u

Alle gegevens vind je hier.

Ander erfgoednieuws en –activiteiten uit Vlaanderen

CORES-symposium 

Cores is het competentieplatform voor conservatie en restauratie van boeken en archief. Op 17 juni wordt een eerste tweejaarlijks symposium georganiseerd in Brugge.

Onder de noemer ‘Een veelzijdige kijk op eenvoudige banden’ wordt stilgestaan bij de soepele banden met eenvoudige structuren die massaal in onze archieven en bibliotheken liggen gestapeld.

Meer info http://www.coressymposium.be/

 

Geweldig & gewild. Goede praktijkvoorbeelden gezocht over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector

FARO, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen zijn op zoek naar inspirerende praktijkvoorbeelden over vrijwilligerswerking, om die vervolgens te kunnen delen met de hele erfgoedsector.

Ben jij betrokken bij een vrijwilligerswerking waar je best fier op bent? Laat het hen weten en kijk hier voor meer info!  

 

---

Zelf iets georganiseerd?

Heb jij zelf een erfgoedactiviteit? Organiseer jij iets rond erfgoed in de regio Denderland? Geef het ons dan zeker door. Wij nemen het graag op in de nieuwsbrief!

Meer info: 053 72 32 27, erfgoedcel@aalst.be

---

Erfgoedcel Denderland

Oude Vismarkt 1 - 9300 Aalst

053 72 32 27 - erfgoedcel@aalst.be

www.erfgoedceldenderland.be